Két biztosítónál is átlépte az egymilliárd forintot a múlt szerdai vihar okozta károk miatt érkezett bejelentések összege.

Továbbra is rengeteg bejelentés érkezik a biztosítókhoz a múlt szerdai vihar után. Az Aegon Magyarországhoz hétfőn délelőtt 6800 bejelentés érkezett, ahol a becsült kárösszeg 1,1 milliárd forint. A Generali Biztosítónál a kárbejelentések száma elérte a 7 ezret, a kár pedig több, mint 1 milliárd forint. A Groupama Biztosító közel 5000 bejelentést kapott, amelynek értéke 725 millió forint.

Szinte már rendszeresnek mondható a kánikula végét jelző felhőszakadás, ami jelentős károkat okoz Magyarországon – olvasható a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményében. Legutóbb június 9-én a hazánk felett átvonuló felsőszakadás miatt közel 2 ezer bejelentés érkezett a társaságokhoz, a károk értéke meghaladta a 320 millió forintot.

Magyarországon a tapasztalatok szerint a leginkább kárveszélyes periódus a nyári viharok időszaka. A szövetség adatai szerint 2010 és 2014 között május 1-je és augusztus 31-e között összesen 762 ezer kárbejelentést regisztráltak a biztosító társaságok, ezek együttes kárértéke megközelítette a 60 milliárd forintot. 2014 májusa és augusztusa között a nyári viharok következtében az átlagosnál 40 százalékkal több, 134 ezret meghaladó kárbejelentés történt.

A biztosítók évente átlagosan 650-700 ezer – lakásbiztosításokra bejelentett – kárt rendeznek. 2014-ben a több mint 704 ezer ingatlant ért kárral kapcsolatos bejelentés közel ötöde volt a nagy erejű viharokhoz volt köthető. A hazai ingatlanok mintegy 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. 2010 óta folyamatos csökkenés mutatkozott a piacon, ez idő alatt 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma. 2014-ben megállt a lakásbiztosítási állomány zsugorodása, igaz, a piacon mutatkozó néhány ezres szerződésszám-növekedés egyelőre csak óvatos bizakodásra adhat okot.

KamaraOnline/MTI