A viharkárok felmérése után napokon belül megérkezik a károsultak számlájára a kártérítés összege, ha a dokumentumok és a szerződés rendben van.

Ahogy megtörtént a kárfelmérés, azonnal kezdődhez a helyreállítási munka – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője az M1 pénteki műsorában.

A hazai ingatlanok biztosítottsága európai összehasonlításban jónak mondható, 72-73 százalékos – közölte a főosztályvezető, aki szerencsésnek nevezte, hogy az elemi károk szerepelnek a magyarországi alapbiztosításokban is. Akinek van lakásbiztosítása, az vihar, földrengés vagy árvíz ellen biztosítva van.

A Mabisz csütörtöki közlése szerint a július 8-án az országon átvonuló vihar után 34 795 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár értéke megközelíti a 4,8 milliárd forintot.

A káresetek száma és becsült értéke jóval meghaladja a Mabisz múlt héten kiadott előző összegzésének  adatait, amely 20 ezer esetet és 3 milliárd forintos kárt jelzett.  A kárbejelentés túlnyomó többsége ingatlanokkal kapcsolatos, azonban 537 bejelentés érkezett olyan, casco-biztosítással rendelkező autósoktól is, akiknek  a kidőlt fák miatt sérült meg a járművük.

A gépjárműkárok becsült értéke meghaladja a 178 millió forintot, az egy sérült autóra jutó átlagos kárösszeg több mint 332 ezer forint.