Nettó 97 ezer forint a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó, egy tonnára vetített ár, amelyet a Vetőmag Szövetség tájékoztató jelleggel tett közzé. Idén közepes vetőmag keresletre számítanak, a szójatermesztési kedv csökkenhet.

A visszajelzések szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében – közölte Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Vetőmagokból jelentős ókészletek nincsenek, érdemi minőségi problémákkal nem kell számolni. Sem a takarmányárpa, sem a sörárpa piacon jelenleg nincs olyan irányú mozgás, mely hatással lenne a várható vetőmag készletekre – mondta Takács Géza.

– Mivel a söriparnak érdeke a tavaszi árpa – ezen belül a sörárpa – vetésterületének emelkedése, a szövetség bízik abban, hogy a cégek a vetési időszakra már szerződéses ajánlatokkal jelennek meg.

Emellett az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés szabályrendszerébe a horizontális szántó tematikus előíráscsoport választható előírásaként bekerült a fémzárolt vetőmag felhasználás támogatása, ez pozitív hatással lehet a tavaszi kalászos vetőmagok keresletére. A fémzárolt minősített vetőmag felhasználás növelése fontos célkitűzés.

2020-ig a fehérjenövények, köztük a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást kapnak a gazdák, így az elmúlt évben a termőterület és a szóját termesztő gazdaságok száma jelentősen megemelkedett. 2015-ben több mint ötven százalékkal nagyobb területre, 77 ezer hektárra vetettek szóját. A sok esetben hiányzó feltételek és tapasztalatok miatt a termelés színvonala csökkent. A gondokat a kedvezőtlen időjárás is tetőzte. Emiatt várhatóan 2016-ban némileg alábbhagyhat a szójatermelési kedv.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idén is közzé tette a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató árat. Ennek mértéke 97.000 forint + áfa tonnánként, mely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

Az elmúlt években a tavaszi árpa és zab vetőmag értékesítési átlagára hullámzott. Míg a tavaszi árpa tonnája 2010-ben 67 ezer forintba került, addig 2013-ban ezért a mennyiségért már majdnem a dupláját fizették ki, az elmúlt évben pedig 93 ezer forintot fizettek érte. Hasonló figyelhető meg a zab esetében is, itt 2015-ben 1 tonna zab vetőmagért átlagosan 91 ezer forintot kellett fizetni.