Eddig tizenegy közérdekű hitelperben hozott döntést a Fővárosi Törvényszék – olvasható a Napi Gazdaságban.

Lassan a végére jut a Fővárosi Törvényszék azoknak a közérdekű pereknek, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indított egyes pénzügyi intézmények forint- és más hitelszerződései miatt – írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

A jegybank azt igyekezett a bíróság előtt igazolni, hogy több hitelintézet 2010 novembere után tisztességtelen pontokat szerepeltetett általános szerződési feltételei között, így érvénytelennek tekintendők bizonyos egyoldalú kamat-, díj- és költségemelések. Az érvelés szerint az ügyfeleknek pénz járna vissza.

A bíróság eddig 11 ügyben hozta meg határozatát – tájékoztatták az újságot. Négy esetben az MNB pernyertességével zárult az elsőfokú eljárás, hat alkalommal részben adott helyt az ítélkező fórum a jegybank keresetének, egy perben pedig az érintett pénzügyi intézmény álláspontját fogadta el a bíróság.

Tavaly a bíróságok mintegy tizennégyezer per tárgyalását felfüggesztették. Ezeket az ügyeket magánszemélyek indították a hitelintézetek ellen, általában a kölcsönszerződés érvénytelenségének megállapításáért.