Nem tiltják be a vasárnapi kiskereskedelmi eladást. Szlovákiában. A parlament elutasította az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek műhelyéből származó, a Munka törvénykönyvének módosítását célzó indítványt.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO-NOVA) képviselőinek indítványa csak pár nappal azt követően kerül napirendre, hogy a parlament jóváhagyta az üzletek állami ünnepeken és munkaszüneti napokon való zárva tartását. Az ellenzéki párt szerint ez nem elég, a boltoknak vasárnapokon sem kellene nyitva lenniük – írja a hirek.sk.

„Az Európai Unió tagországai közül a szlovákok dolgoznak legtöbbet. Szlovákia minden 5. lakosa vasárnap is dolgozik. A bolti eladó átlagbére bruttó 537, nettó 440 euró” – mutatott rá Anna Verešová, az OĽaNO-NOVA képviselője.

A képviselők meg vannak győződve arról, hogy Szlovákiának közelednie kellene a fejlett országokhoz, s a vasárnapi eladási tilalom szerintük megoldást jelentene.

A szlovák parlament ugyanakkor jóváhagyta a Munka törvénykönyvének egy másik módosítását, a vonatkozó javaslat a koalíciós képviselők műhelyéből származott. Így június 1-től az állami ünnepnapokon és munkaszüneti napokon betiltják a kiskereskedelmi eladást. A törvényt az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőinek a többsége is támogatta.

„Rekordereknek számítunk a vasárnapi munkát illetően. Bár kellemes változás, hogy évente 15 szabadnappal több lesz, ám ez nem jelent megoldást a munka és pihenés rendszeres ritmusát illetően, amely során a hét közül legalább egy nap szabad lenne” – állítja Richard Vašečka honatya.

A javaslatot azonban a parlament elutasította. Mindössze 30 honatya szavazott arra, hogy az indítvány második olvasatba kerüljön, 43-an elutasították, 70-en pedig tartózkodtak.