Dániai, és monacói személyek látószögébe került az elmúlt időszakban a szlovákiai termőföld, noha már 1 éve érvényben van a felvásárlást korlátozó törvény.

Az ingatlanbefektetés már nem olyan kifizetődő, mint korábban volt. Napjainkban inkább termőföldbe fektetnek az üzletemberek; az utóbbi években az egekbe szökött a termőföld ára. A legfőbb ok, a kereslet növekedése, jelentősen megnőtt a külföldiek érdeklődése a szlovákiai termőföld iránti – írja a hirek.sk.

„Az árak rohamosan növekednek. Vannak, akik minden elképzelhető alkalmat megragadva, fejetlenül vásárolnak földet, tavakat, legelőket. Egyszerűen, ami jön“ – mondta egy fiatal, neve elhallgatását kérő szlovákiai gazda.

A külföldiek elsősorban Dél-Szlovákiát, adott esetben az Erdőhátat veszik célba. „Bizonyos területeken bátran felvonhatnánk a monacói, vagy a dán zászlót, mert a termőföld több mint fele már idegen kézen van“ – mondta a gazda.

Ezt a helyzetet erősítik meg bizonyos települések és bankok is, amelyek gyakorta finanszírozzák a termőföldvásárlást.

„A községi képviselőtestületben már több alkalommal beszült erről mezőgazdászainkkal. A külföldi vásárlók ugyanis az utóbbi években felnyomják a termőföld árát“ – mondta Ján Karkó. A Komárom melletti Búcs polgármestere azt is elárulta, hogy ezekben a napokban egy radványi nő járja felvásárlási ajánlatokkal bombázva a település lakóit.

Az aktív felvásárlók egyike a svájci tulajdonú Agro drn. A cég képviselője, a monacói lakhellyel rendelkező Wolfgang Eichhorn. Az Agro drn a fővárosi, Seberíni utcában található MHS Legal ügyvédi iroda épületében székel. Marek Holečka ügyvéd megerősítette, hogy ez az ügyvédi iroda képviseli a társaságot. Az Agro drn tulajdonosa azért vásárol nagy mennyiségben szlovákiai termőföldet, mert mezőgazdasági befektetést tervez az országban. Jelenleg már több száz hektárnyi terület van a tulajdonában.

Holečka elismerte, hogy az emelkedő árakért a külföldiek érdeklődése is felelős, azt azonban nem tudta megmondani, hogy mekkora volt az ármozgás. Példaként az Erdőhátat említette, ahol néhány évvel ezelőtt egy hektárnyi termőföldért 4 000 eurót fizettek, míg ma ugyanezért akár 10 000 eurót is elkérnek.

Szerinte elsősorban azért nagy a szlovákiai termőföld iránti kereslet, mert elérhető közelségben van a nyugat-európai befektetők számára is, ezenkívül olcsó. Az Európai Unió (EU) régi tagállamaiban nehézkes a mezőgazdasági termőterületek adás-vétele.

Holečka állítása szerint a külföldiek többsége gazdálkodni szeretne az általa vásárolt földterületen, így gyakorta anyaországi élelmiszeripari cégekkel kötött szerződésekkel rendelkeznek.