Akár súlyos mellékhatásai is lehetnek annak a zsírégető szerként árult terméknek, amelyet most kivonnak a forgalomból, mert több, az Európai Unióban nem engedélyezett összetevőt is tartalmaz.

Szinte biztosan Magyarországra is került abból a zsírégetést serkentő étrendkiegészítőként árult készítményből, amelyet az Európai Unió több tagállamában is kivontak a forgalomból az unióban nem engedélyezett összetevői miatt. A kanadai Fit Foods Port Coquitlam társaság Mutant Stimutant nevű termékét a hagyományos kereskedelemi egységek mellett online felületeken, internetes webáruházakban is meg lehet vásárolni – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vizsgálatok szerint a Mutant Stimutant hordenin és fenetilamin származékokat tartalmaz. Ezek fogyasztása, a központi idegrendszerre ható gyógyszerek szedése mellett különösen veszélyes lehet, mivel egymás hatását felerősítve súlyos mellékhatásokat (szédülést, szívritmuszavart, fejfájást, hányingert, alvászavarokat, szorongást) okozhatnak. A Nébih arra kéri azokat, akik ebből a termékből vásároltak, hogy ne szedjék azt be, illetve hagyjanak fel a fogyasztásával a nem engedélyezett összetevők az emberi szervezetre gyakorolt bizonytalan élettani hatását követő tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében.