A Corvinus Egyetem új működési modelljét az egész magyarországi felsőoktatásra ki kell terjeszteni, így biztosítható a vállalati innováció egyetemi támogatása –véli az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tisztújító közgyűlésén azt mondta: az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban. Szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint más országok egyetemei vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyek, amik ebbe a struktúrába nem férnek bele. (Jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. A döntés célja, hogy az egyetem nemzetközileg még magasabb színvonalú legyen és hosszú távon is piacképes diplomát adjon ki.)

Palkovics László arról is beszélt, hogy a termelékenység növekedéséhez elengedhetetlen Magyarország és a hazai tulajdonú vállalkozások innovációs képességének javítása, ehhez pedig az egyetemek biztosíthatnak hátteret. Az egyetemekre épülne rá az a támogató funkció, amely a vállalkozások innovációs képességének fejlődéséhez vezet. Ha ez nem valósul meg, komoly gondokkal szembesülnek a 30 éve létező, első generációs magyar vállalatok.

(Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos)