Egyelőre nincsenek felkészülve a romániai önkormányzatok arra, hogy gyakorlatba ültessék a kormánynak a hulladékkezeléssel kapcsolatos új rendeletét. Ez a kidobott szemétmennyiség függvényében történő fizetési rendszer bevezetését írja elő.

A vonatkozó 2011-es jogszabályt módosító 2016/68-as számú sürgősségi rendelet ugyan már a hétvégén hatályba lép, alkalmazási módszertan hiányában viszont még az ötlet kivitelezésével megbízott helyi hivatalok sem tudják, pontosan hogyan fog működni a valóságban a papíron igencsak jól mutató elképzelés – írja a Krónika.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a szemétbegyűjtő cégeknek szelektíven kell összeszedniük a kijelölt helyekről a hulladékot, ám Romániában még mindig gyerekcipőben jár a környezetbarát eljárás – sőt, egyes városokban az elindított projektet is felfüggesztették, meghatározatlan ideig eltávolították az utcáról a szelektív konténereket.

A legnagyobb akadály talán az, hogy az illetékes megyei és helyi önkormányzatoknak nem sikerül összehangolniuk a természetbarát hulladékgyűjtéshez szükséges tevékenységeket. A szelektáláshoz ugyanis előbb nyilvános liciten ki kell választani a begyűjtő cégeket, és a különválogatott szemét feldolgozására, illetve tárolására is alkalmas, modern szeméttelepre is szükség van.

Az illetékesek szerint Maros megye például még messze áll az elképzelés ideális megvalósításától. A megyei önkormányzat ugyan kidolgozott egy hulladékgazdálkodási tervet, amelynek gyakorlatba ültetését – valamennyi helyi tanács jóváhagyásával – az Ecolect egyesületre bízták.

Tóth Andrea, a szervezet vezetője arról számolt be: hiába látták el uniós támogatás révén szelektív gyűjtésre alkalmas konténerekkel a polgármesteri hivatalokat, ezeket csak akkor lehet használni, ha az egyesület kiválasztja a megye hét régiójának szolgáltatóját.

A licitet azonban egyelőre nem tudják meghirdetni, mert nem végleges az alkalmazási módszertan.