Sosem volt még olyan magas a foglalkoztatottság Nagy-Britanniában, mint most, és a munkanélküliség is évtizede nem látott szintre csökkent. Most már csak az kell, hogy a britek uniós tagságuk fenntartása mellett voksoljanak jövő csütörtökön.

Több mint egy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött. Londoni pénzügyi elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az idén eddig nem gyakoroltak jelentősebb nyomást a brit gazdaság teljesítményére az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás keltette bizonytalanságok. 

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 5 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 októberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb. Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,59 millió, amely a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,2 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. 

Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót. A vizsgált három hónapban 1,67 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 148 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ruth Miller, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a friss munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy ha az 5 százalékról tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a Bank of England – a brit jegybank – meghatározása szerint az már nem lenne összeegyeztethető az inflációs céllal. A közgazdász szerint a robusztus foglalkoztatási adatok arra vallanak, hogy az EU-népszavazást megelőző bizonytalanságok nem nehezedtek jelentős súllyal a brit gazdaságra az idei második negyedévben.

A Capital Economics elemzője szerint, ha a béremelkedés is a jelenlegi ütemben folytatódik, és ha a jövő heti EU-népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, akkor valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a Bank of England emelje a 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát. (MTI)