Lezárult a „Védőháló a családokért” kiírás pályázatainak benyújtási határideje – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

1080 kérelem érkezett, több mint 40 milliárd forint értékben. Ez mintegy hat és félszerese az eredeti kiírás szerinti 6,2 milliárd forintos keretnek – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. (Összehasonlításképpen: éppen 40 milliárd forintot szán a kormány a borászat támogatására – szintén uniós forrásokból.) A kiíráskor eredetileg 155–310 támogatott pályázattal számoltak.

A pályázat célja olyan kezdeményezések támogatása, amelyek „hozzájárulnak a család társadalmi szerepének megerősítéséhez, a családi kohézió növeléséhez, a családok életvezetési kompetenciáinak fejlesztéséhez, elősegítve a fiatalok családi életre való felkészülését, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét, ösztönözve a generációkon átívelő együttműködést, valamint szolgáltatásokkal segítik a krízishelyzet megelőzését és támogatják a már krízishelyzetbe került családokat”.

A pályázó alapítványok, egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok, valamint egyházi jogi személyek 20–40 millió forint összegű támogatást igényelhettek projektjük megvalósítására, amire 2–3 év áll rendelkezésükre.

A februárban megjelent felhívás szerint 2018. március 10-ig lehetett volna pályázni. Július közepén aztán a hivatalos pályázati oldalon közölték, hogy „a beérkezett támogatási kérelmek nagy számára és a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret valószínűsíthető kimerülésére tekintettel” felfüggesztették a pályázatot. Az akkori közlemény szerint 2016. július 18-án 0 órától támogatási kérelmek már „nem voltak benyújthatók”.