A vasárnapi zárva tartás bevezetése sem tudta megtörni a kiskereskedelmi forgalom bővülését. Tavaly átlagosan 5,5 százalékkal vásároltunk többet, mint egy évvel korábban.

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom tavaly 5,5 százalékkal nőtt, míg a naptárhatással korrigált adat (vagyis azonos munkanappal számolva) 5,6 százalékos bővülést mutat éves szinten. A növekedés mértéke gyorsult valamelyest a 2014-ben mérthez képest: akkor a forgalom 5,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH adataiból.

A vasárnapi zárva tartásra vonatkozó előírások tavaly március 15-én léptek életbe, vagyis a korlátozás összességében nem volt hatással a kereskedelmi forgalom alakulására. A vásárlási szokásokra azonban igen: az elmúlt hónapok felmérései azt mutatják, hogy elsősorban csütörtökön és pénteken nőtt a forgalom az üzletekben, a változás nyertesei pedig főleg a nagyobb áruházak, hipermarketek, ezek bevételei emelkedtek leginkább.

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma emelkedett tavaly, tartós fogyasztási cikkekre az év során összességében 7,6 százalékkal kültöttünk többet, mint 2014-ben. Az üzemanyagárak jelentős csökkenése komoly hatással volt a forgalomra: a kutakon 7,1 százalékkal mértek nagyobb forgalmat az egy évvel korábbinál. A legkisebb mértékben az élelmiszer-kereskedelem bővült, ennek volumene 3,4 százalékkal haladta meg az előző évit.