Két és félszer több ingatlant adtak el idén árverésen a bírósági végrehajtók, mint tavaly. Voltak esetek, amikor hetven-nyolcvan vevő licitált a kiegyenlítetlen tartozás miatt dobra vert lakásért.

Az egyre nagyobb hazai lakáskereslet nemcsak az ingatlanforgalom hagyományos formáinál hozott az utóbbi időben változásokat, hanem a végrehajtásoknál is. A bírósági végrehajtók végső esetben folyamodnak ahhoz, hogy a fizetni nem tudó adósok lakását, házát, telkét is megpróbálják értékesíteni.

Tavaly valamivel több, mint hatszáz sikeres árverést tartottak meg a hivatalos személyek az országban, idén ez a szám jócskán meghaladhatja az 1400-at – mondta a Magyar Időknek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Schadl György a tapasztalatokat ismertetve úgy fogalmazott: az emelkedés hátterében egyetlen tényező, az ingatlanpiac dinamikus felfutása húzódik meg.

Az utóbbi időben többször megtörtént, hogy három-négy éve meghirdetett ingatlanért licitált valaki a végrehajtók elektronikus rendszerében. A versenybe több érdeklődő is bekapcsolódott, így az ár végül magasra kúszott fel.

– A végrehajtás miatt kikiáltott ingatlanokra ma már csakis elektronikus úton, az erre kialakított szisztémában tehetnek ajánlatokat az érdeklődők – jegyezte meg Schadl György.

Aki licitálni szeretne, annak regisztrálnia kell magát a végrehajtóknál, amit az ország bármely pontján meg lehet tenni. Ezután az érintett megkapja az azonosítóját, beléphet a rendszerbe, és anonim módon részt vehet az árveréseken.

Az elnök szerint visszaélés, összebeszélés vagy más érdeklődők elijesztése ilyen feltételek között szóba sem jöhet. A tiszta versenynek egyébként szintén árfelhajtó hatása lehet.