Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a népszavazás lezárulása után bejelentette: lemond posztjáról, hogy erősítse Ciprasz miniszterelnök tárgyalási pozícióit.

Mint minden, a demokratikus jogokért vívott küzdelemnek, az eurócsoport július 25-i ultimátuma elutasításának is megvan az ára – írta a politikus a döntést indokoló üzenetében. „Ezért létfontosságú, hogy a ragyogó NEM végeredmény révén a kormány által megszerzett tőkét mielőbb egy valódi megoldásra mondott IGEN-be fektessük, egy olyan megállapodásba, amelynek része az adósság átstrukturálása, a megszorítások enyhítése, a rászorultaknak kedvező újraelosztás és valódi reformok is.”

Nem sokkal az eredmény közzététele után tudomásomra jutott – írja Varufakisz, aki „civilben” az athéni egyetem közgazdászprofesszora –, hogy az eurócsoport némelyik tagja nemkívánatos személynek tart a tárgyalásokon. Ciprasz miniszterelnök is úgy véli, hogy pénzügyminiszterének lemondása potenciális segítséget jelenthet – tette hozzá.

A leköszönő pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozza: továbbra is támogatja Cipraszt, ahogy az új pénzügyminisztert és a kormányt is. „És büszkén viselem a hitelezők gyűlöletét.”