Szeptember első felében menetrendszerinti járatként tesztelik az új villany-Ikarust a lengyel fővárosban, melyhez „hat évtizeden át elválaszthatatlanul hozzátartozott a legendás márka” – közölte a varsói tömegközlekedési vállalat (MZA).

A közlemény szerint az Ikarus 120e típusú, tisztán elektromos hajtású, városi alacsonypadlós autóbuszt korábban már Krakkóban is tesztelték, most pedig „folytatja lengyelországi turnéját”.

A villanybusz szeptember 16-ig fog ingázni a fővárosi főpályaudvar (Dworzec Centralny) és a Varsó melletti Konstancin Jeziorna üdülőváros közötti vonalon.

„A Varsóhoz hat évtizeden elválaszthatatlanul tartozó legendás márka visszatér a főváros utcáira” – áll az MZA közleményében. Felidézték, hogy a fővárosban a múlt század 60-as éveitől közlekedtek az Ikarus 620 típusú buszok. A legnépszerűbbé vált viszont a későbbi Ikarus 280 és Ikarus 260, amelyek 2013-ig voltak forgalomban Varsóban, és amelyeket a hely lakosok „Madziarnak” (magyar) nevezték.

Magyarországon az Ikarus 120e típusú elektromos autóbuszok először Székesfehérváron álltak forgalomba július elején. Azóta a járművet Németországban is tesztelték.

(Forrás: MTI, fotó: Ikarus)