Az új jövedéki szabályozás bevezetését várhatóan júniusra vagy júliusra halasztja a kormány – írja Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás részlegének üzletágvezetője.

Az Országgyűlés 2016. június 7-én fogadta el az új jövedéki szabályozást (2016. évi LXVIII. Törvény), és megalkotásra került a terület végrehajtását szabályozó NGM rendelet tervezet is – idézi fel friss bejegyzésében Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás részlegének üzletágvezetője.

Az eredeti tervek szerint az új jövedéki törvény 2017. január 1-jén lépett volna hatályba, ezt az időpontot azonban április 1-re módosította a jogalkotó. 

Az utóbbi évek legátfogóbb és legmeghatározóbb változásáráról van szó. A jövedéki terület minden része meghatározóan változik, és a szabályozás érinti az energiaadóztatás területét is. 

Fentieket támasztja alá a rendelkezésünkre álló új információ is, amely szerint elképzelhető, hogy az április 1-jei módosított hatálybalépési dátum sem tartható. Várhatóan június vagy július hónapra halasztják az új szabályozás bevezetését. A halasztás pontos indoka nem ismert, ugyanakkor semmiképpen nem szabad olyan üzenetként értékelni, amely alapján a már megkezdett felkészülést félbeszakítva hátradőlhetnek a gazdálkodók.

Éppen ellenkezőleg, az így nyert hosszabb időt ki lehet használni a felkészülésre. A gazdálkodóknak célszerű áttekinteniük jövőbeni lehetőségeiket, és a várhatóan az eredetinél hosszabb időszakot az átállásra való hatékony felkészüléssel eltölteniük.