A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít – két évtizede nem látott mértékben bővült a hazai gazdaság teljesítménye -, ebben az évben az első háromnegyed évben 4,2 százalékos volt a növekedés (a harmadik negyedévben 5,2 százalék), emiatt a tárca szerint várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bővülés.

Varga Mihály ezt az Államadósság Kezelő Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón mondta pénteken, Budapesten. Arról is szólt, hogy ebben az évben várhatóan 72 százalék alá csökken a GDP-hez mért államadósság, amely tavaly 73,3 százalék volt. A miniszter hangsúlyozta: az a terv, hogy 2022-re az államadósság GDP-hez mért aránya 60 százalékra csökkenjen. Hozzátette: azt szeretnék, ha öt éven belül megduplázódna a lakosság kezében lévő állampapír-állomány.

A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdaság növekedésében két húzóerő játszik szerepet: a fogyasztás és a beruházások növekedése, a fogyasztás bővülését idén a bérek jelentős növekedése alapozta meg, a beruházási ráta pedig 20 százalék fölötti szintet ért el.

Az infláció – bár voltak évközbeni kilengések – 3 százalék alatt marad az év egészét tekintve, a fegyelmezett államháztartási politikának köszönhetően pedig az államháztartási deficit a GDP-hez mérten, uniós szemléletben 2,4 százalék alatt marad idén – mondta Varga Mihály.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója közölte: ebben az évben 800 milliárd forinttal szeretnék megnövelni a lakosság kezében lévő állampapírok összegét. Ezen felül jövőre az ÁKK egy nyugdíjelőtakarékossági-célú, a lakosság által megvásárolható állampapírt kíván piacra dobni.