Az idei első fél évben a magyarországi export euróban számolt értéke 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a behozatal csak másfél százalékkal bővült. Elemzők szerint a külkereskedelmi többlet bővülése messze felülmúlja a várakozásokat.

Júniusban a kivitel értéke 8,5 milliárd eurót (2657 milliárd forintot), a behozatalé 7,3 milliárd eurót (2302 milliárd forintot) tett ki, míg a fél évben a kivitel értéke 46,7 milliárd euró (14 607 milliárd forint), a behozatalé 41,4 milliárd euró (12 947 milliárd forint) volt. Az export euróban számolt értéke így öt, az importé 1,3 százalékkal bővült júniusban az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi többlet 302 millió euróval 1129 millió euróra (355 milliárd forintra) nőtt.

Az első fél évben a kivitel euróértéke 3,5, a behozatalé 1,5 százalékkal emelkedett, a külkereskedelmi aktívum 997 millió euróval, 5,3 milliárd euróra (1660 milliárd forintra) bővült – közölte a KSH. Magyarország a kivitelének a 79, a behozatalának pedig a 78 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a külkereskedelmi többlet kiugró eredménye főként a beinduló exportnak köszönhető. Az év hátralévő részében a fogyasztás erőteljes felfutására és a beruházások beindulására számít, az export további bővülése és az import fokozatos erősödése mellett – tette hozzá a szakértő. 

Arról is beszámolt, hogy a júniusi ipari és a külkereskedelmi adatok ellentmondásosak, a várakozásokhoz képest visszaesett az ipar, a külkereskedelem mégis jól teljesített. Az elemző szerint ez azzal magyarázható, hogy egymáshoz képest egy-két hónapos csúszásban van a termelés és az exportértékesítés között.

Az elemző úgy vélte, hogy a második negyedévben az export már jelentősen hozzájárulhatott a GDP növekedéshez, így az ING arra számít, hogy az április-júniusi időszakban 2,3 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Mindez a kedvező fogyasztásnak, a fellendülő kiskereskedelem és az export eredménynek köszönhető – mondta Virovácz Péter. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet elérheti a 9,1 milliárd eurót. A külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a GDP első negyedéves fékezése után a második negyedévben érdemben gyorsulhat, a nettó export szignifikánsan hozzájárulhat a növekedéshez, miután a második negyedévben 1,1 milliárd euróval nőtt a külkereskedelem többlete. 

Suppan Gergely szerint az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus emelkedése is támogat. A kivitel bővülését csupán a Brexit hatásai mérsékelhetik. Jövőre 8,3-8,4 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet a jelentősen élénkülő belföldi beruházások, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt.

Ürmössy Gergely az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az év egészében jelentősen meghaladhatja a 9 milliárd eurót a magyar külkereskedelmi többlet, azonban a magyar ipar, illetve a külső konjunktúra gyengélkedése miatt lefelé mutató kockázatok övezik az exportdinamikát. (MTI)