Budapest egyik legkedveltebb lakónegyede, a József Attila lakótelep megépítése óta alig változott. Az 1957 és 1981 között kiépült lakótelep a különböző építési technikák kísérleti terepé is vált. Van itt tégla, zsaluzott beton, és panelházból is többféle. A József Attila lakótelep most újabb kísérlet színterévé válik jótékony hatást gyakorolva lakókörnyezetre és ingatlanárakra egyaránt.

Ferencváros önkormányzata tavaly indított tervpályázatot a lakótelep megújítására. Az elkészült pályamunkákat bemutatták az ott lakóknak, így kísérleti jelleggel már jövőre megkezdődhet az első négyemeletes lakóház könnyűszerkezetes elemekkel tervezett kibővítése. A Napfény utcában kiválasztott lakóház közössége egy ötödik emelet ráépítéséért cserében liftet kap, a tulajdonosok pedig egy újabb szobával vagy terasszal gyarapodnak. A lakások alapterületének bővítése a program egyik fő célkitűzése, mivel a népszerű lakótelep legnagyobb problémája a két-három gyerekes családok számára éppen a kis lakásméret.

Jelenleg a befektetőt keresik, amely a kialakított plusz lakásokért cserében megfinanszírozza a fejlesztéseket. A hozam – ha nem is garantált –, de kecsegtető. A József Attila lakótelepen a lakásárak dinamikusan zárkóztak fel a IX. kerület egészéhez. A NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 2017-ben és 2018 eddig eltelt időszakában a lakások négyzetméterének átlagára 384 ezer forint volt, 14 százalékkal több, mint 2016-ban. 

Összehasonlításul: a jelentős városrészi rehabilitáción áteső IX. kerület egészében 13 százalékos volt a drágulás, a lakások átlagos négyzetméterára 400 ezer forintról 453 ezerre nőtt ugyanebben az időszakban. A lakótelep lakásainak értékét vélhetőleg az is növelni fogja, hogy a tervek szerint új, gépkocsiforgalomtól elzárt főteret alakítanak ki közösségi központtal, valamint az Üllői út zaját zöldtetős parkolóház-sávval rekesztik ki.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint, a lakótelep vonzó árai miatt tehát kedvező terepe lehet a fejlesztőknek, befektetőknek. A bővítés költségeiért cserébe egy teljes emeletnyi lakás építési jogát kapják, amelynek értékesítéséből juthatnak majd hozzá a befektetett pénzéhez és persze az elvárt hozamhoz. Az eredeti elképzelések szerint a kihasználatlan lapostetőket napozó- és grillteraszként is lehet majd hasznosítani.

A József Attila lakótelep nem csupán helyi építési kísérlet színtere, de országos mintává is válhat. Magyarországon ma nagyjából 800 ezer lakótelepi lakást tartanak számon, de a telepek egységes megújulására, átgondolt fejlesztésére még nem volt példa, erre kíván most kísérletet tenni Ferencváros.