Törekedni kell a nemzetközi piac elérésére, és a megfelelő fejlesztéssel akár 100 százalékos intenzitású támogatást is biztosíthat a Horizont 2020.

„Pályázni az uniós definíció szerinti kkv-knak van lehetőségük, ami azt jelenti, hogy Magyarországon egy nagyobb vállalkozás is kaphat támogatást” – hangsúlyozta dr. Wootsch Attila a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett fórumon. Az Ateknea Solutions Kft. regionális igazgatója emlékeztetett: az uniós definíció szerint azok a vállalatok minősülnek kkv-nak, melyek 250-nél kevesebb emberrel dolgoznak, árbevételük nem haladja meg az 50 millió eurót és a mérlegfőösszegük kisebb mint 43 millió euró.

„Bár a program 2014-től 2020-ig tart, kétévente kerülnek elő új pályázati témakörök”- mondta el az igazgató. „A 2014-2015-ös kiírások között szerepelnek informatikai fejlesztések és biotechnológiai újítások.” A következő kétéves sávban, 2016-2017-ben három új témakör várható, melyek támogatási intenzitása 70, illetve 100 százalékos lesz. Ezek a témák lesznek az elektronikus egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó megoldások, valamint az elöregedő társadalommal kapcsolatos informatikai fejlesztések. „Nagy szerepet kapnak még az úgynevezett NMP pályázatok, melyek nanorészecskékkel és gyártástechnológiai újításokkal, gépipari fejlesztésekkel foglalkoznak. De beletartoznak ebbe a kategóriába az élelmiszeripari és a tengeri fejlesztések is.”

A Horizont 2020 programban a Fázis 1 és Fázis 2 alá tartozó pályázatok benyújtási határideje november 25, azonban a következő időszakban a két fázisra vonatkozó pályázási határidők ketté fognak válni. „Fázis 2-ből három lesz az év első felében, és három az év második felében, Fázis 1-ből pedig negyedévente lesznek beadási határidők.”

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy olyan magyarországi vállalkozásnak érdemes pályáznia, ami nemzetközi üzleti modellben gondolkodik, eladásainak nagy része export, vagy olyan menedzsmenttel rendelkezik, ami nemzetközi szinten elismert. „Minimális eséllyel indulnak az olyan társaságok, ahol nincs érdemi céges háttér vagy a fejlesztési ötlet magyar specifikus.”

Magyarország a Horizont 2020 statisztikái szerint a középmezőnyben van, a legtöbb támogatást eddig Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban érték el. A magyar pályázatok közül eddig Fázis 1-ben 17, Fázis 2-ben 9 pályamunka nyert támogatást.

Kovács Réka Fruzsina