A tanyás térségekben élőket érintő módosításokról – többek között a támogatásintenzitás növeléséről – döntött a Miniszterelnökség. A változásoknak köszönhetően a tanyán élők még nagyobb arányban részesülhetnek a Vidékfejlesztési program tanyafejlesztési forrásából.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Vidékfejlesztési program keretében jelenleg is pályázható az a több mint 8 milliárd forint keretösszegű felhívás, amely azon tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztését kívánja előmozdítani, amelyeknek a villamosenergia-, illetve vízellátási rendszere, vagy szennyvíz kezelése nem a mai kornak megfelelő. A felhívás keretében a tanyán élő természetes személyek maximum 6,2 millió forint, míg az önkormányzatok legfeljebb 50 millió forint támogatást nyerhetnek el. 

Annak érdekében, hogy a természetes személyek, a tanyai lakosok is könnyebben és kevesebb önrésszel megvalósíthassák beruházásaikat, a Miniszterelnökség a támogatási intenzitás, valamint az elszámolható költségek és hiánypótoltatható dokumentumok bővítését is érintő ügyfélbarát módosításról döntött. Így többek között a támogatásintenzitás – járási besorolástól függetlenül – a jelenlegi 50-65 százalékról 95 százalékra növekedett – írja közleményében a Miniszterelnökség. A módosított pályázati felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető. (MTI)