Zenei és kortárs táncművészeti programokkal felvezetett kurátori tárlatvezetésekkel, önálló koncertekkel és egyéb kísérőprogramokkal várja a közönséget a Kiscelli Múzeumban november 28-ig a 16 ország több mint 160 alkotójának tárgyait felvonultató Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat.

A Határtalan Design célja, hogy bemutassa a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kiállítás a kreatív szemléletet és az innovációt helyezi a középpontba.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, de kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

Az idei kiállításban világhírű dizájnerek és fiatal tehetségek progresszív projektjei mellett a Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvései is helyet kaptak. Idén ismét megvalósul a textiltervezők projektje, a Texhibition, és negyedik alkalommal láthatnak az érdeklődők egy hazai és nemzetközi kortárs ékszertervezők munkáiból összeállított szelekciót.

Idén olyan világhírű alkotók munkái is bemutatkoznak a Kiscelli Múzeum tereiben, mint a finn Yrjö Kukkapuro és Erja Hirvi, a spanyol Jaime Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervező-iskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Lódz Design Festival “must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon a DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

Mint azonban a szervezők hangsúlyozták, a Határtalan Design kiállítás nem csupán bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, képzőművészek munkáit vonultatja fel, de egyfajta összművészeti fesztiválként kortárs táncosok és zenészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál.

A Határtalan Design alapító kurátorai, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész kiemelten fontosnak tartják a különböző művészeti ágak alkotói közötti kommunikációt; ezt erősítik a zenei, kortárs táncművészeti programokkal felvezetett kurátori tárlatvezetések és önálló koncertek.

Az idei programsorozatot az Átlátszó Hang és a Hermina csoport Hang a Határtalanban című, három koncertből álló kortárs zenei sorozata, a Dakoda Trió, a Kamara Kör művészei, Szatzker Zsanett harmonikaművész, Kovács Balázs harsonaművész koncertjei, valamint a Góbi Rita Társulat kortárs táncművészeti előadásai gazdagítják.

A Határtalan Design rendezvénysorozat részletes programja a https://design-without-borders.eu linken érhető el.

(Forrás: MTI, fotó: Illyés Tibor)