Az egységesen 1 ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetniük az élelmiszerlánc-szereplőknek, az Európai Bizottság héten közzétett döntése nem érinti a jelenlegi felügyeletidíj-rendszert – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az Országgyűlés tavaly decemberben eltörölte az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál a progresszív díjszerkezetet, és visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre egységes 1 ezrelékes kötelezettséget – emlékeztet közleményében a hatóság.

A felügyeleti díj mértéke továbbra is a díjköteles tevékenységből származó, a jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1 százaléka minden érintett szektorban.

A Nébih az élelmiszerjog alapján szedett szolgáltatási hozzájárulást, azaz a felügyeleti díjat továbbra is az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokra fordítja, például laboratóriumi fejlesztésekre, illetve a múlt heti, több mint 10 tonna bizonytalan eredetű hústermék lefoglalásához vezető kiemelt ellenőrzéshez hasonló vizsgálatokra.

Az idei bevallás beadási határideje május 31. volt. Az elkészült bevallás alapján megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-ig, valamint 2017. január 31-ig kell megfizetniük az érintetteknek.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben. (MTI)