Az egészségügy valamennyi részében változásokra van szükség – jelentette ki Marian Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke. Úgy gondolja, hogy Tomáš Drucker miniszter nem hajtott végre jelentős változásokat, de ez nem feltétlenül negatívum.

„A múltban már sok gyors változást megéltünk, amelyek csak a miniszter aktivitásainak prezentálását szolgálták. A legtöbb ilyen inkább ártott a tárcának, mintsem segített. Tudatosítjuk azt is, hogy a jó döntésekhez időre van szükség. A szlovák egészségügynek mély és alapvető változásokra van szüksége. Szívesen várunk még néhány napot, ha az egészségügyi dolgozók és a páciensek érdekében történik a várakozás” – nyilatkozta Marian Kollár.

Kollár szerint több szempontból lehet értékelni Drucker eddigi működését. „Az egyik oldalon új arcként került a tisztségébe az egészségügyben, korábbi funkciója inkább kétségekre adott okot azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e vezetni a legnehezebb tárcát. A másik oldalon ott van az óriási munkakedve, a meglepő műveltsége az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekben. Figyelemreméltó, hogy a szakmai és professzionális szervezetekkel történő találkozása során nemcsak meghallgatni képes a társaságok képviselőit, hanem képes tanulságot levonni a találkozókból” – állapította meg Kollár.

A harmadik oldalt az a kérdés jelenti, hogyan tükröződik majd vissza a valóságban a miniszter igyekezete és fogadalmai. „Csak később mutatkozik majd meg, hogyan akceptálják majd a racionális változásokról szóló elképzeléseit és igyekezetét az egyes politikai garnitúrák a törvényhozási eljárás során, hiszen ez jelenti az egészségügyi nyilvánosság és a páciensek elvárásainak alapját” – tette hozzá Kollár.

Kollár pozitívan értékeli a miniszter és az orvosi kamara eddigi kommunikációját. Értékelte az együttműködési szándékát, hajlandóságát – nemcsak a Szlovák Orvosi Kamarával –, ahogy Druckernek azt a szándékát is, hogy hajlandó elfogadni a javasolt megoldásokat és képes együttműködni.

„Egy hajóban evezünk, amelyet szlovák egészségügynek hívnak, és az egészségügyi miniszter a kormányosa ennek a képzeletbeli hajónak. Hinni akarom, hogy a miniszter úr az elődeivel ellentétben megértette, hogy a hajót legénység nélkül nem lehet irányítani” – foglalta össze Kollár.