A virtuális pénzekre vonatkozó uniós szabályozás nem szabad, hogy tovább terjedjen a bűncselekmények megelőzésénél és felderítésénél – mondták a szakértők az Európai Parlament gazdasági szakbizottságának hétfői meghallgatásán.

Az ülésen szó volt a virtuális fizetőeszközök, mint például a bitcoin használatának előnyeiről és hátrányairól, valamint az új technológiákról is.

Mi a virtuális valuta?

A virtuális pénzeknek köszönhetően, mint amilyen a bitcoin is, közvetítő, vagy bank nélkül utalhatunk pénzt a világ bármely részére. A virtuális valuta használói közvetlenül egymással kommunikálnak, úgynevezett blokklánc-technológiát használva, a tranzakciókat tartalmazó adatbázis pedig nyilvános és ellenőrizhető, így megelőzhetőek a csalások. Ez a rendszer bizalmat ébreszt a vevőkben és eladókban egyaránt, így nincs szükség egy harmadik, közvetítő félre a tranzakciókhoz.

Jakob von Weizsäcker (szocialista, német), a Parlament virtuális valutákról szóló állásfoglalásáért felelős jelentéstevő a hétfői meghallgatáson elmondta, hogy számos feltaláló szerint ez a fajta technológia forradalmasítani fogja a pénzpiacot. Az EP-képviselő úgy fogalmazott: „Az igazi kérdés az, hogy mikor lesz az áttörés és mennyire lesznek felkészültek a kormányok és jogalkotók egy ilyen fajta forradalomra”.

Előnyök és hátrányok

A hétfői meghallgatáson sok szakértő hangsúlyozta, hogy a virtuális valutákkal történő fizetés olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb és átláthatóbb. Primavera De Filippi, egy párizsi tudományos intézet kutatója szerint a blokklánc-technológia is egyfajta szabályozási forma, amely a törvények átláthatóbb és hatékonyabb végrehajtását ösztönzi: „Megoldja azt a kérdést, hogy ki felügyeli a felügyelőket.”

A virtuális fizetőeszközök használata azonban számos problémát is felvet. „Nem igazán védik a vásárlókat és a felület stabilitása, az árak változékonysága, illetve a lopás, feltörés, a pénz elvesztése és más kibertámadások is kockázatot jelentenek” – mondta Olivier Salles, az Európai Bizottság munkatársa.

A bitcoin neve összekapcsolódott olyan illegális tevékenységekkel, mint például a pénzmosás, vagy az illegális kereskedelem, hiszen a tranzakciók névtelenül történnek. Sean Ennis, az OECD közgazdásza szerint ugyanakkor a készpénz átadása még inkább névtelenül történik.

„A virtuális pénz tulajdonosi köre nyilvános, ezért a tranzakciók végtelenszámú elemzésére van lehetőség” – mondta Jeremy Millar, a Magister Advisors munkatársa, aki szerint a bitcoinnal kapcsolatos bűncselekmények felderítése könnyebb, mint a készpénz esetében. A szakértő hozzátette: „Ez már nem hackerek egy közössége, nagy cégek működtetik, amelyek próbálnak megfelelni a jelenlegi szabályozásnak.”

Szükség van az uniós szintű szabályozásra?

A meghallgatáson felszólaló szakértők többsége óvatosságra intett a virtuális valuták uniós szabályozása kapcsán.

„Nem az a kérdés, hogy milyen gyorsan történne, és milyen részletesen lenne a szabályozás, hanem az, hogyan lehet hatékonyan ellenőrizni ezt a rohamosan terjedő technológiát” – mondta Olivier Salles. A Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy szükség van-e a virtuális fizetőeszközök szabályozására a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fényében.

Jeremy Millar szerint nincs jogi alap a bitcoin szabályozására. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a bitcoin akár profitálhat is az uniós szinten harmonizált szabályokból, amely növelné a népszerűségét.

„A részleges szabályozásra kifejezetten szükség van” – mondta Dr. Thaer Sabri, az elektronikus valutákat képviselő társaság képviselője. „Az ágazat támogatja a pénzügyekkel történő visszaélések elleni szabályozást.”

„Amennyiben szándékukban áll szabályozni a területet, azt limitálják a pénzmosás és a terrorizmus elleni fellépésre” – javasolta Siân Jones, az európai digitális valuta és blokklánc-technológiai fórum egyik alapítója.

Jakob von Weizsäcker jelentéstevő a meghallgatáson hangsúlyozta, hogy a cél nem az körültekintő szabályozás, hanem a körültekintő ellenőrzés.

A gazdasági szakbizottság várhatóan áprilisban szavaz az állásfoglalásról, amely ezután a májusi plenáris ülésen is napirendre kerül.