Négy, külön-külön is több százmillió forint értékű, agrárvállalkozásoknak nyújtott hitelt értékesítene a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolója.

Pályázatokon igyekszik értékesíteni a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet több, nagy értékű követelését a pénzintézet felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. A takarékszövetkezet négy, külön-külön meghirdetett hitelére egyaránt október 7. és 22. között várja az ajánlatokat a felszámoló.

Vállalkozói hitelek a kínálatban

A legnagyobb falat a debreceni Deszab Trade Kft.-nek nyújtott három hitel, amelyek összértéke 844 millió forint. A követelésből 520 millió forintot tesz ki a tőketartozás, míg a kamatok 87,2 millióra rúgnak, a felgyűlt késedelmi kamatok összege pedig már elérte 236,9 millió forintot. A tartozás fedezete egyebek mellett 125 hektár öntözött gyümölcsös és szántóföld, a társaság gépei és egyéb vagyonelemei. A követelés irányára 587,4 millió forint.

A felszámoló 534 millió forintért kínálja megvételre a takarékszövetkezet a Katymári Mezőgazdasági Zrt.-nek és a Katymár Food Kft.-nek nyújtott kölcsönét. Előbbi társaság tőketartozása 525 millió forint, amelyet 36,5 millió kamat és 44 millió forint késedelmi kamat növel, míg az utóbbi cég adóssága 126 millió forint, melyet 5,4 millió kamat és 1,7 millió forint késedelmi kamat gyarapít. A követelések fedezete a Katymári Mezőgazdasági Zrt. esetében lakás, iroda, üzemépület és egy major, míg a Katymár Food Kft.-nél 127 üsző áll szemben a tartozással.

Az adós vagy a kezes vagyona a fedezet

A harmadik tétel a komlói székhelyű Dráva Kalász Zrt.-nek nyújtott hitel. Az érdeklődők a 658,8 millió forint értékű követelésre tehetnek ajánlatot (melyből 562,5 millió forint a tőketartozás, 57,6 millió a kamat és 38,7 millió a késedelmi kamat). Az 527 millió forint irányárú követelésre fedezetet csak a kezes vagyona és ingatlanai jelentik.

Ezzel szemben van saját vagyona a hejőkürti Hejő-Farm Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek, amely 474 millió forinttal maradt adósa a Körmend és Vidékének (ebből 387,5 millió forint a tőketartozás, 56,7 millió a kamat, és 30 millió forintra rúg a késedelmi kamat összege). Ezzel szemben fedezetként földterületek, mezőgazdasági gépek, valamint különféle ingóságok állnak. A tartozást 444,4 millió forintért adná a felszámoló.

Felelőtlen gazdálkodása lett a veszte

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi közlése szerint a Körmend és Vidéke vesztét a gyors növekedés, illetve a felelőtlen gazdálkodás és kockázatvállalás, a tulajdonosi kör és a vezetőség összefonódása okozta. A takarékszövetkezet 2009 és 2012 között hitelállományát a korábbi kilencszeresére növelte, míg a betétállománya az ötszörösére gyarapodott. A bővülést azonban nem követte le a pénzintézet tőkéje, amely ezen idő alatt „csak” a négyszeresére nőtt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet, majd később az MNB 2012 óta folyamatosan vizsgálta a takarékot, amelyhez 2013 végén felügyeleti biztosokat rendeltek ki. A biztosok megállaptották, hogy a baj sokkal nagyobb, mint azt a takarék által szolgáltatott adatok alapján sejteni lehett, a Körmend és Vidékét menthetetlennek ítélték a jegybank 2014 januárjában visszavonta a pénzintézet engedélyét.

A Körmend és Vidéke bedőlésekor minteg 10 ezer betétes 27,8 milliárd forintját kezelte. Az Orzságos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége ebből 22,9 milliárd forinta terjedt ki. Hetvenhét olyan betétes volt, akinek a megtakarítása meghaladta a törvényben meghatározott százezer eurós értékhatárt (ez akkor 30,3 millió forintot jelentett), nekik összesen 3,7 milliárd forintjuk ragadt bent a takarékszövetkezetben, míg a fennmaradó összeg négy önkormányzat pénze volt, amelyre szintén nem terjed ki az OBA káértalanítása – ezek a betétesek a felszámolás során remélhetnek hozzájutni a pénzükhöz.