Több mint 20 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi azonos időszakában. Egyre kevesebben gondolják, hogy cégalapítással stabil jövedelmet tudnak elérni – olvasható a Bisnode elemzésében.

A magyar gazdaságban 2011-ig nőtt az újonnan alapított vállalkozások száma, ezután azonban évről évre egyre kevesebb cég alakult – állapítja meg a Bisnode friss elemzésében.

A nemzetközi cégminősítő szerint amennyiben a 2014 első félévében alakult új cégek számát vetjük össze az idei első hat hónapban alakult társas vállalkozások számával, azt láthatjuk, hogy több mint 22 százalékkal kevesebb cég alakult az idén, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Amennyiben a trend tovább folytatódik, a 2015-ös cégalapítási szám ismét rekord alacsony lesz. 2015 első félévében 12 598 új vállalkozást alapítottak, míg 2014 azonos időszakában ez a szám még 16 243 volt. Ha a cégalapítások vonatkozásában nagy jogszabályi változások nem lesznek, akkor 2015-ben várhatóan 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, ami 6 ezerrel kevesebb a tavalyi közel 30 ezernél. 

Húz a gépjármű-kereskedelem

A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. Ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, mely arra utal, hogy sokan – miután korábbi vállalkozásaikat csődbe vitték –, hasonló profillal új céget alapítanak.

A 2009-ben módosított  2006. évi IV. törvény szigorította ugyan a tartozásokat maguk után hagyók cégalapítását, ezt sok esetben kijátsszák a vállalkozások. Utólagos fizetés engedélyezésekor ezért érdemes nemcsak a jelenlegi vállalkozások kockázatosságát megvizsgálni, hanem azt is, hogy a tulajdonos vagy a vezető milyen más cégekben volt érdekelt korábban, és azok milyen módon szűntek meg.

Az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult. Nem történt ez másképpen idén július 1-je és 2014. július 1-je között sem. Míg a hónap elején 535 ezer működő céget regisztráltak, addig tavaly ilyenkor valamivel több, mint 542 500-at, azaz egy év alatt 1,38 százalékkal csökkent az összes vállalkozás száma.

Élelmiszergyártás: minimális növekedés

Az egyértelműen csökkenő cégszám mellett maradt még néhány iparág, ahol az országos trend ellenére nőtt a vállalkozások száma, azonban ezekben a szektorokban is csak minimális növekedés tapasztalható.

Ezen iparágak az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem. A cégszám-növekedés azonban ezekben a szektorokban sem haladta meg a 1 százalékot. Arányaiban leginkább a textiliparban, a papíriparban és az építőiparban csökkent a működő vállalkozások száma, mely csökkenés 2014. július 1-ről 2015. július 1-re a 2,5 százalékot is meghaladta.

Budapest még tartja magát

A Bisnode adataiból az is kiderül, hogy a cégeket megyei bontásban már kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Heves és Nógrád megyében történt, ahol a 4  százalékot is meghaladja a cégszám-csökkenés.

Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb ennek mértéke, ahol 1 százaléknál is kisebb mértékben csökkent a cégek száma. Az országos átlag alatti értékekkel ezen kívül csak Somogy megye, Tolna megye és Bács-Kiskun megye büszkélkedhet.

Hosszabb távon is biztosan csökkenő cégszám jellemzi majd a magyar gazdaságot. Mivel jól látszik, hogy azokban a szektorokban, ahol sok cég szűnik meg, arányaiban sok is alakul, így feltételezhető, hogy sokan egy vállalkozás lezárása után újabbat alapítanak.

Tanács: nézze meg a megszűnés okát!

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere azt javasolja, hogy minden szerződéskötés előtt vizsgálják meg, hogy leendő üzleti partnerük korábbi cége(i) miért szűnt(ek) meg.

Amennyiben a megszűnés oka valamilyen negatív esemény, csőd vagy felszámolás, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat.

Működő társas vállalkozások száma, a legnagyobb visszaesők 2014. július 1. és 2015. július 1. között (százalék)

Heves megye     -4,30

Nógrád megye   -4,12

Jász-Nagykun-Szolnok megye      -3,65

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye   -3,44

Komárom-Esztergom megye       -3,15

Országos átlag:  -1,38