A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új vállalati kötvényindexet indított a nem pénzügyi vállalatok számára.

Kiemelték: az új index jelentősen megkönnyíti a befektetők számára a forint alapú vállalati kötvények hozamának és teljesítményének a követését.

A kötvényindexet március 30-tól kezdve napi rendszerességgel közli a BÉT; emellett az indexet január 4-ig visszamenőlegesen is kiszámítják.

A vállalati indexkosarakba 600 milliárd forintot meghaladó össznévértékű kibocsátás került, amelyet több mint két tucat vállalat jegyzett.

A BÉT jelezte: a nem pénzügyi vállalati kötvénypiac további bővülése várható. Ez a Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben indított, jelenleg 1150 milliárd forint keretösszegű Növekedési kötvényprogram kiemelkedő teljesítményének és a következő időszakra várt jelentős magyar gazdasági fellendülésnek köszönhető – tették hozzá.

A vállalati kötvényindex-család egy teljes megtérülési árfolyamindexből, a BÉT Vállalati Kötvény Total Return Indexéből (BSECB Total Return Index), valamint egy hosszú futamidőre számított hozamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Hosszú Hozamindexéből (BSECBLY) áll.

(Forrás: MTI)