Az idei harmadik negyedév volt a tizedik, amikor csökkentek a globális biztosítási díjak, bár a felelősségbiztosítási tarifák esetében egyes régiókban már emelkedés volt megfigyelhető, főként a kiberbiztosításoknak köszönhetően.

A vállalati biztosítási díjak 2015 harmadik negyedévében is csökkentek globálisan, mintegy 4,8 százalékkal, ami így már a tizedik egymást követő negyedévnek számít a sorban – derült ki a Marsh negyedéves jelentéséből.

Régiók szerinti bontásban az Egyesült Királyság és az ázsiai- csendes-óceáni régió szenvedte el a legnagyobb csökkenést, amit a kontinentális Európa, Latin-Amerika és az USA tarifái követtek – olvasható a Mabisz honlapján.

Az egyes üzletágakat tekintve, a vagyonbiztosításoknál volt a legnagyobb mértékű a díjcsökkenés: átlagosan több mint 5 százalék, amit az ázsiai-csendes-óceáni régió, kontinentális Európa és az Egyesült Államok követtek, míg Latin-Amerikában és az Egyesült Királyságban csökkentek legkevésbé a tarifák.

A felelősségbiztosítások esetében kisebb volt az átlagos díjcsökkenés: 2-4 százalék közötti volt a legnagyobb régiókban, amint szintén az ázsiai-csendes-óceáni és a brit piacok vezettek. 

A kiber-biztosítások esetében azonban díjemelkedés volt a legutóbbi negyedévben, ami az USA-ban meghaladta a 15 százalékot. A Marsh adatai szerint a kiber-biztosítások esetében a vásárolt biztosítási limitek is emelkedtek, több mint 10 százalékkal az előző év hasonló időszakához képest.

A cégek többsége egyre jobban aggódik a számítógépes támadások miatt, ami érthető is annak tükrében, hogy a fenyegetések természete is folyamatosan változik, mint ahogy gyakoriságuk és súlyosságuk is növekszik.

A potenciális kiber-támadások cégen kívülről és belülről is érkezhetnek, utóbbira: például a szellemi tulajdon ellopására, illetve zsarolásra ma már a cégek is igyekeznek nagyobb hangsúlyt helyezni, illetve a támadók motivációit jobban megérteni, hogy átfogó kockázatkezelési stratégiát tudjanak kialakítani.

A jelentés szerint a bőséges kapacitás és a viszonylag alacsony kárveszteségek miatt a biztosítók kielégítő eredményt és kárhányadot tudtak elérni a negyedév során. Amennyiben a közeljövőben sem történik jelentősebb katasztrófa esemény – szélvihar, földrengés – a vagyonbiztosítások esetében továbbra is erős versenyt és a tarifák csökkenését jósolja a Marsh.