Az év végéig megköthetik azokat a természetes vízterületekre vonatkozó vagyonkezelési szerződéseket, amelyeket a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása nyomán pályáztatás helyett kijelöléssel ad bérbe az állam.

A horgászatra használható hazai területek csaknem nyolcvan százalékának esetén az idei év végén lejár a kezelői jog, ezen területek nagy részét pedig a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz) kapja meg, míg a pályázatok elsősorban a nem természetes vizekre – bányatavak, víztározók – vonatkoznak majd – írja a Magyar Idők.

A pályázati felhívások jogszabályi hátteréül szolgáló miniszteri rendelettervezet már megjelent a kormányzati oldalon. Eszerint a pályázók közül előnyt élveznek a halgazdálkodási, illetve horgászati céllal létrehozott országos hatókörű civil szervezetek, vagy a velük közösen pályázó magánszemélyek, őstermelők vagy szövetségek.

Szintén előnyt jelent a felsőfokú halgazdálkodási képzettség, és azzal is többletpontokat lehet szerezni, ha a pályázó vállalja a helyszíni területi jegykiadást és információszolgáltatást, biztosítja az állami horgászjegy elérését, a horgásztatáshoz pedig kiegészítő, családbarát szolgáltatásokat társít.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke a Magyar Időknek elmondta: a kijelölés nem öncélú, a célja elsősorban az, hogy ahol eddig horgászkezelésű volt a víz, ott ezután is folytatódjon ez a tevékenység, s mivel a jövő évtől a magyar természetes vizeken kereskedelmi céllal halászni már nem lehet, ezeket a vizeket is horgászcéllal kell hasznosítani.

Bár a vagyonkezelői szerződéseket a magyar állam a Mohosszal köti meg, a szövetség tagszervezeteinek alhaszonbérletbe adja a területeket. A könnyítés ugyanakkor nem vonatkozik az elvárt feltételek teljesítésére. Így aki vállalja, hogy kezelésbe vesz egy vízterületet, minden – korábban is elvárt – feltételnek meg kell felelnie: például halgazdálkodási tervet kell készíteni, biztosítani kell a terület őrzését, a terület ökológiai megőrzését, az idegen, nem őshonos fajok gyérítését. Az elnök szerint a bérleti díjakban sem lesz változás.