A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás miatt vádemelést javasol ötvenhárom gyanúsított ellen, mert fiktív számlákkal 220 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A tatabányai számlagyár által kiállított számlákat 35 cég használta fel. A vállalkozások képviselői közül 53 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás alatt a cégek 55 millió forintot visszafizettek a NAV-nak. Két társaság a fiktív számlákat munkahelyteremtő támogatás megszerzéséhez használta fel – mondta el Hideg-Göblyös Rita, a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Az elcsalt pénz megtérülését lefoglalással és végrehajtással biztosították, nagy értékű gépkocsikat, lézerstancoló gépet és ingatlanokat vettek zár alá. A számlagyárat irányító férfitől nyolcmillió forint készpénzt, arany ékszereket, arany- és ezüst tömböket foglaltak le, zárolták ingatlanjait és gépjárműveit. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás és 75 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt javasol vádemelést a tatabányai és a győri járási és nyomozó ügyészségnél. (MTI)