Nagy-Britannia legfeljebb négy évig korlátozhassa a külföldi uniós munkavállalók szociális ellátását – áll abban az MTI birtokába jutott nyilatkozattervezetben, melyet a visegrádi csoport tagországai fűzhetnek a brit reformelképzelésekhez.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország fontos EU-tagállamként tekint az Egyesült Királyságra, s ezért azt támogatja, hogy ne lépjen ki az unióból. Ugyanakkor a V4-ek elsődleges szempontja az, hogy közösen elfogadható megoldásokat találjanak Nagy-Britannia aggodalmaira – áll a visegrádi négyek közlemény-tervezetében.

A visegrádiak nem állnának útjába annak, hogy London korlátozza az EU-s munkavállalók szociális juttatásait, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy London ezt az intézkedést a lehető legrövidebb ideig, de legfeljebb négy évig alkalmazza.

A nyilatkozattervezetből a Reuters brit hírügynökség is hasonló részleteket közölt szerda este.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván 
elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. London egyik legsarkalatosabb követelése a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása.