Az európaiak háromnegyede szerint az adócsalás elleni küzdelem kell, hogy legyen a harmadik legfontosabb prioritás az EU számára – derül ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből.

A megkérdezett európaiak háromnegyede szerint az adócsalás elleni küzdelem kell, hogy legyen a harmadik legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni fellépés és a munkanélküliség csökkentése után.

Ez megegyezik a magyar adatokkal, ugyanis a magyar válaszadók 75 százaléka véli úgy, hogy az Uniónak többet kell tennie a munkanélküliség csökkentéséért.

A Luxleaks ügy és a Panama-iratok botrányának köszönhetően az adóügyek még inkább kiemelt helyet kaptak az EP napirendjén. A képviselők már a gazdasági válság kirobbanása óta azon dolgoznak, hogy a szabályozás átalakításával igazságosabbá és átláthatóbbá tegyék az adózást az EU-ban.

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állított fel a tagállamok adómegállapításainak és aPanama-iratok botrányának kivizsgálására.

„Az európaiak 75 százaléka komolyabb uniós fellépést vár az adócsalás ellen és nekünk megfelelő választ kell adnunk erre a kérésre. Az Európai Parlament élharcos ezen a téren, számos ambiciózus és konkrét javaslattal állt elő az átláthatóság növelése és az adóelkerülés csökkentése érdekében” – mondta Roberto Gualtieri (szocialista, olasz).

A gazdasági szakbizottság elnöke közölte: „az EP javasolta, hogy a tagállamok osszák meg az adózással kapcsolatos információikat egymással, a nagyvállalatok pedig abban az országban készítsék el a beszámolóikat, ahol a nyereséget termelik. Az EP-képviselők szerint emellett közösen kell meghatározni az olyan fogalmak jelentését, mint például az adóparadicsom”.

Az EP-képviselő hozzátette: „Arra kérjük a tagállamokat, hogy szigorítsanak az adópolitikájukon, zárják be a kiskapukat és erősítsék meg az együttműködést uniós és nemzetközi szinten. Ezzel tartozunk az állampolgároknak”.