Brexit, energiahatékonyság, határ- és parti őrség, adómegállapítások, menekültek, kiberbiztonság – a hét témái az Európai Parlamentben.

A Brexit következményeiről és az uniós csúcsról szóló, személyeskedéstől sem mentes vitán az EP-képviselők felszólították az európai országok vezetőit, hogy álljanak ki és emeljenek szót az unió mellett. Néhányan hangsúlyozták, hogy az EU-nak átláthatóbban kell működnie és egyetértettek abban, hogy mindegy, mi lesz a britekkel való tárgyalások eredménye, a dolgok nem folyhatnak tovább a szokásos medrükben, Európának változnia kell. A brit népszavazás eredményéről az EP-képviselők június 28-án tartottak rendkívüli ülést.

Jóváhagyta az európai határ- és parti őrség felállítását a parlament kedden. Az új ügynökség célja, hogy összehangolja a Frontex és a tagállamok határőrségeinek munkáját, illetve segítséget nyújtson a nagy nyomás alatt álló tagországoknak a határaik hatékony védelmében. Az Eurobarometer legújabb felmérése szerint a válaszadók 71%-a nagyobb szerepet szánna az uniónak a külső határok védelmében.

A parlament szerdán elfogadta a tagállamok adómegállapításait vizsgáló második különbizottság nem kötelező érvényű állásfoglalását. A különbizottság ajánlásokat tett többek között arra, hogyan veheti fel a harcot az EU az adóparadicsomok ellen, és egy közös uniós adatbázist hozna létre a cégek tulajdonosainak nyilvántartására.

A dízelmotorral működő, nem közúti közlekedési járművek károsanyag-kibocsátását korlátozó szabályozást fogadott el az EP kedden. Ilyennek számít például a mozdony és a motorcsónak is.

Ahhoz, hogy a menekülteket befogadja az európai társadalom, elengedhetetlen, hogy munkát találjanak és önfenntartóak legyenek. A mai munkanélküliségi mutatók láttán azonban arra is figyelni kell, hogy a helyi munkavállalók megfelelő védelemben részesüljenek – mondja egy kedden elfogadott nem kötelező erejű állásfoglalás, amelyben az EP-képviselők a menekültek munkaerő-piaci integrációjára tesznek javaslatokat.

Az informatikai támadások kivédését segíti az első uniós szintű kiberbiztonsági irányelv, amelyről előzetes megállapodást kötött a parlament és a tanács, szerdán pedig plenáris ülésen is megszavazták az EP-képviselők. Infografikánkon bemutatjuk, melyek a legfőbb online veszélyek Európában.

Több és jobb munkalehetőség és szociális ellátás, valamint a menekültválság megoldása kell, hogy legyen a prioritás az Európai Bizottság számára 2017-ben az EP-képviselők egy szerdán elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalása szerint.

Megszavazta szerdán azt a javaslatot az EP, amely a mostani eltérő jelölések helyett egy egységes, A-tól G-ig tartó skálát vezetnének be az energiahatékonyság jelölésére a háztartási gépek címkéin, így megkönnyítenék a vásárlók számára a készülékek összehasonlítását.

Az Európai Bizottság egy új javaslata feltüntetné a koffein jótékony, a koncentrációt javító hatását az energiaitalok és más koffeintartalmú cukros üdítők címkéjén. Az EP csütörtökön elfogadta a kezdeményezést elutasító javaslatát, mert az EP-képviselők szerint ennek káros egészségügyi hatása lehet a gyermekekre és tinédzserekre, akik közül sokan fogyasztanak energiaitalt.