Elérte a teljes lefedettséget a megváltozott ügyféligények miatt bevezetett készpénzbefizetős ATM-jeivel a K&H, az új automaták pedig nagyon gyorsan népszerűvé váltak. Az idei első negyedévben 75,6 milliárd forintot fizettek ezeken keresztül a K&H-s ügyfelek, ami jelentős növekedést jelent egy év alatt.

Mérföldkőhöz érkezett az ATM-ek piacán a K&H: a bank ugyanis elérte a teljes lefedettséget, minden fiókjukban elérhetőek a befizetős automaták. Az idei első negyedév végén 206 befizetős ATM-je volt a banknak, ezekből 202 található bankfiókban – derül ki a bank közleményéből.

A befizető automaták telepítésével a piaci változásokra, és a megváltozott ügyféligényekre reagált a K&H. A bank tapasztalatai szerint a lakossági ügyfelek ugyanis a pénzügyi tanácsokért továbbra is a bankfiókokat választják, a készpénz ki- és befizetéseket, a limitmódosításokat viszont egyre szívesebben végzik egyedül, akár ATM-ek segítségével, akár az online felületeken keresztül.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy hamar népszerűvé vált az ATM-es szolgáltatás. Az idei első negyedévben ugyanis 252 ezer alkalommal összesen 75,6 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek az automatákon keresztül, szemben 2017 első negyedévével, amikor 131 ezer tranzakció során 37,7 milliárd forint került az ATM-ekbe. A befizetett összeg és a befizetések száma megduplázódott, a jelentős növekedésben azonban szerepet játszik, hogy a múlt év első negyedévében még kevesebb befizetésre alkalmas ATM volt elérhető a K&H hálózatában.

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója szerint Budapesten és vonzáskörzetében a legkedveltebb ez a szolgáltatás, de egyre többen használják a vidéki régiókban is. Az egy főre jutó átlagos befizetés is nőtt: míg 2017 első negyedévében 287 ezer forint volt, addig 2018 ugyanezen időszakában közel 300 ezer forintra rúgott, ami több mint 4 százalékos növekedést jelent.  A szakember azt is hozzátette, hogy nagyobb összegeket jellemzően a kis- és középvállalkozások fizetnek be, a lakossági ügyfeleknél az alacsonyabb összeg dominál.

A befizetős ATM-ek népszerűségét mutatja az is, hogy a bankfiókokban történő készpénzbefizetések száma márciusban csak 8 százalékkal haladta meg az automatás tranzakciókét, míg egy évvel korábban majdnem háromszoros volt ez a különbség a fiókok javára. A tendencia tehát egyértelmű: a befizetős automaták népszerűsége dinamikusan nő. Ez nem is csoda, az ATM-ekben heti 7 napban, a nap 24 órájában lehet befizetni fióki nyitvatartási időn túl is, és a sorban állás is elkerülhető.

Rajna Gábor kiemelte, hogy az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege várhatóan tovább emelkedik a következő időszakban. A bankfiókokban továbbra is minden tranzakciót gyorsan és biztonságosan el lehet végezni, de a még kényelmesebb, elektronikus megoldások felé történő elmozdulás miatt az ott dolgozó banki szakértők még jobban koncentrálhatnak a tanácsadásra. Ez utóbbira egyébként fokozott igény mutatkozik a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlődése miatt.

Az ATM-es szolgáltatások töretlen fejlődése tette lehetővé azt, hogy megnyíljanak és stabilan tanácsadó fiókként működjenek a pénztármentes fiókok, amelyekből a bank 206 fiókos hálózatában immár 23 üzemel.