A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara.

Előzetes megállapodás alapján ütemezett áfacsökkentést kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a Magyar Időknek elmondta: a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke.

– Azt szeretnénk, ha egy megállapodás keretében megterveznénk, hogy mikor mely termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek – fogalmazott az elnök.

Ezzel előre tervezhetővé válik a folyamat, az aktuális költségvetés tervezésekor pedig nem ad hoc jellegű döntésen múlik majd, hogy lesz-e áfacsökkentés, és ha igen, mely termékek kerülnek ebbe a körbe.

A jövő évi költségvetés és adótörvények tervezete szerint 2018-tól a halhús és az élő hal forgalmi adója csökken 5 százalékra. Győrffy Balázs szerint üdvözlendő, hogy az egészséges halhús bekerül ebbe a körbe, a termelők haszna mellett a fogyasztók is olcsóbban juthatnak a termékhez.

Ugyanakkor úgy véli, hogy a gazdaság teljesítménye többet is elbír ennél. Idetartozik például a sütőipar, a zöldség- és gyümölcstermelés; és bár a friss tejet ma már csak 5 százaléknyi áfa terheli, a tartós tejek esetében is nagy szükség lenne az adócsökkentésre.