A külföldre utazók kétharmada (67 százalék) köt általában biztosítást indulás előtt – derül ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából.

Az elmúlt évekhez képest ez lényeges előrelépést jelent, hiszen az ezredforduló környékén ez az arány még csak 40 százalék körüli volt. A reprezentatív felmérésből az is kiderült, hogy a nők kockázatkerülőbbek, és hogy a biztosításkötés legfőbb motivációja az esetleges orvosi ellátás elérhetővé tétele, amire a Groupama Biztosító adatai szerint a tavalyi síszezonban februárban volt a legnagyobb szükség.

A megfelelő orvosi ellátás a legfőbb motiváció

A biztosítók számára továbbra is fontos idény a síszezon, hiszen sokan választanak külföldi úti célt a téli kikapcsolódásra. A Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett legfrissebb, reprezentatív felmérés adatai szerint a külföldre utazók 67 százaléka köt rendszeresen utasbiztosítást, ami javulást mutat a korábbi évekhez képest. A kutatásból az is kiderült, hogy a biztosítás kötésének legfőbb motivációja – a válaszadók 73 százaléka válaszolta ezt – az esetleg szükségessé váló orvosi ellátás elérése volt.

„Tapasztalataink szerint pár éve még a külföldi utazásra induló embereknek csupán 40 százaléka kötött utasbiztosítást. Az, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak, örömteli. A biztonságot nem lehet évszakhoz kötni, de érdekes tény, hogy a téli hónapokat vizsgálva az elmúlt, 2014/2015-ös síszezonban a legtöbb kárbejelentés februárban érkezett a biztosítótársasághoz, csak ebben a hónapban 116 káresetet jelentettek be ügyfeleink és ebből 71 esetben sürgősségi orvosi ellátásra volt szükség. Decemberben és januárban csak harmadennyi ügyfelünk jelentett be kárigényt, de ekkor is a balesetekkel kapcsolatos bejelentések voltak túlsúlyban” – mondta el Karsai Márta, a Groupama Biztosító utasbiztosítási szakértője.

A külföldre utazók 18 százaléka soha nem biztosítja magát a kint tartózkodása idejére. Ha külön vizsgáljuk a téli sportokban legaktívabb 18–29 év közötti korosztályt, akkor még nagyobb ez az arány: a külföldre utazó fiatalok 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sosem köt biztosítást. A kutatásból az is kiderült, a minden alkalommal biztosítást kötő utazók körében a nők aránya 16 százalékkal magasabb, mint a férfiaké.

Sokba kerülhet egy baleset

A Groupama Biztosító adataiból kiderül, hogy egy ausztriai snowboard-baleset Európai Egészségkártyával fedezett kórházi ellátás esetén, utasbiztosítás nélkül az alábbi költségeket tartalmazhatja:

  • a helikopteres mentés költsége: 1 267 500 forint,
  • a mentővel történő hazaszállítás költsége 130 680 forint,
  • a kórházi ellátás költségének (EEK kártya mellett fizetendő) önrésze: 85 000 forint,
  • összesen: 1 483 180 forint.

Egy sziklás pályán elszenvedett gerincsérülés pedig az alábbi költségekkel terhelheti az utazókat:

  • a helikopteres mentés 1 331 400 forint,
  • a kórházi ellátás költsége, melyet az Európai Egészségkártya nem fedezett: 106 500 forint,
  • az ügyfél hazaszállításának költsége 255 379 forint,
  • összesen: 1 693 279 forint

A biztosítótársaság szerint a síbalesetek során a magas kórházi számla mellett a helikopteres mentés teszi súlyossá a számlát. „Mivel a legtöbb ügyfél Európán belül síel, így az ügyfelek általában kiváltják az Európai Egészségkártyát, de minden alkalommal el kell mondani, hogy ez nem helyettesíti az utasbiztosítást, hiszen a legtöbb turistaközpontban magánorvosok és kórházak működnek, ahol nem fogadják el azt, továbbá a hegyi mentés és a szállítás költségeit sem téríti meg, míg egy megfelelő utasbiztosítás esetén a fenti költségek teljes mértékben térítésre kerülhetnek” − hangsúlyozta Karsai Márta.