Az első negyedévivel megegyező szinten, 1,8 százalékon maradt a betöltetlen álláshelyek aránya a második negyedévben az Európai Unióban – jelentette pénteken az Eurostat.

Egy évvel korábban, 2015. április–júniusban 1,7 százalék volt a ráta (a betöltetlen álláshelyek és az összes – vagyis a betöltött és a betöltetlen – álláshely számának hányadosa).

A második negyedévben az unió egészében a betöltetlen álláshelyek aránya az iparban és az építőiparban 1,4, a szolgáltató szektorban 2,0 százalékos volt, mindkét adat 0,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit.

A betöltetlen álláshelyek aránya az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Csehországban volt a legmagasabb (2,9 százalék), megelőzve Belgiumot (2,8 százalék), az Egyesült Királyságot (2,5 százalék) és Németországot (2,4 százalék). Alig volt betöltetlen álláshely ugyanakkor Portugáliában (0,7 százalék), Görögországban (első negyedéves adat), Spanyolországban és Lengyelországban egyaránt 0,8 százalékos volt a ráta.

2015 második negyedévéhez képest a betöltetlen álláshelyek aránya 20 tagállamban nőtt, hatban változatlan maradt, Görögországban és Máltán csökkent.

Magyarországon az idei második negyedévben 1,9 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya, 0,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az iparban és az építőiparban együttvéve a ráta a 2015 második negyedévi 1,7 százalékról 2,1 százalékra, a szolgáltató szektorban 1,3 százalékról 1,8 százalékra emelkedett.