Szlovákia az ünnepnapok tekintetében élen jár az Európai Unióban. Idén összesen 15 ilyen napon szünetel a munka, aminek a vállalkozások nem örülnek.

A legtöbb európai uniós tagállam lakosai 14, 13 vagy 12 ünnepnapnak örvendhetnek egy évben. A legkevesebb ünnepnap – mindössze 7 – a brit állampolgároknak jut. Az ünnepnapokat ellenzőkkel szemben Jana Glasová, a Poštová banka elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy pár ünnepnap eltörlése még nem lendítene nagyot Szlovákia gazdaságán – írja a hirek.sk.

Egy munkanap alatt a szlovák gazdaság több mint 300 millió eurót termel. Ez a nominális GDP egy munkanapra lebontott értéke. Az azonban nem mondható el, hogy egy ünnepnap eltörlésével 300 millió euróval emelnénk az ország GDP-ét, lévén ma sem iktat be minden cég szünetet, ha éppen ünnepnapról van szó.

A bérköltségeik csökkentésének szempontjából a vállalkozók üdvözölnék néhány ünnepnap eltörlését, ugyanis minden egyes ünnepnap extra költségeket jelent. Másrészt viszont akadnak olyan vállalkozók is, akik hasznot húznak a munkanapokból, lévén az ünnepnapokat gyakorta vásárlással vagy üdüléssel töltjük.

Az ünnepnapoknak nem csupán a kereskedők látják hasznát, hanem a szállodák, az éttermek, a kávézók vagy éppen a kulturális és szabadidőközpontok – jegyezte meg Glasová.

A gazdaság teljesítőképessége a társadalom munkaképességével, s az általa eredményezett termeléssel arányos, vagyis elmondható, hogy a túl sok munkaszüneti nap gazdasági passzivitást eredményez, ami nem tesz jót a gazdaságnak.

A kormánynak a múltban voltak elképzelései, hogy csökkentse a munkaszüneti napok számát. Az eredeti terv azzal számolt, hogy a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe szeptember 15-ről, szeptember második vasárnapjára kerülne át. Ugyancsak tervbe vették, hogy kosárba kerül szeptember 1-je, vagyis a Szlovák Köztársaság Alkotmányának ünnepe.