A magyarok 90 százaléka tisztában van azzal, hogy határozott lépésekkel befolyásolhatja saját sorsát, mégis hajlamosak vagyunk halogatni, és legszívesebben a párunkkal együtt döntünk – derül ki az UNIQA Biztosító és a Free Association Research legfrissebb kutatásából.

Az emberek 90 százaléka tisztában van azzal, hogy döntéseivel befolyásolhatja élete alakulását, és mindössze 10 százalékuk állítja azt, hogy a sorsuk eleve elrendelt. A végső szó kimondásában a nem tényszerű dolgok is nagy szerephez jutnak; a nők 60 százaléka hallgat a szívére és a megérzéseire is – ezek a megállapításai Az UNIQA Biztosító és a Free Association Research 2015. október elején végzett online villámfelmérésének.

Az emberek 90 százaléka került már súlyos döntési helyzetbe magánéletében és munkájában egyaránt. Nem meglepő, hogy nehéz munkahelyi döntésekkel legnagyobb arányban a cégtulajdonosok és a vezető beosztásúak szembesülnek. Meglepő ugyanakkor, hogy a magánéletben elsősorban az 50 év felettiek érzik úgy, hogy sokszor kényszerülnek válaszútra. 

A válaszadók harmada a döntést kifejezetten nyomasztó kényszerként éli meg. A döntési helyzetekhez kapcsolódó negatív stressz jóval nagyobb arányban fordul elő a nőknél és a 30 év alattiaknál – írja a Biztosítási Szemle.

„Valójában rengeteg döntést hozunk nap mint nap, mégis hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Feltehetően azért, mert minél jobban tudatosítjuk magunkban, hogy egy jövőbeni dolog rajtunk múlik, annál világosabbá válik, hogy felelősek vagyunk azért, ahol jelenleg tartunk az életben” –mondta dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

A válaszadók 80 százaléka nem szeret egyedül dönteni, ezért másokat is szívesen bevon egy-egy helyzet megoldásába. Tízből hat magyar a házastársa, partnere segítségével dönt, majd a család és a barátok véleményét kérik a leggyakrabban. Egyedül dönteni a hölgyek és a 30 évesnél fiatalabbak szeretnek a legkevésbé, míg a férfiak, az idősebbek és a cégvezetők alig támaszkodnak külső véleményre.

Döntéseink közül a legnagyobb kihívást a meglévő párkapcsolat lezárása jelenti; ez sokkal komolyabb dilemma, mint egy új kapcsolat kezdete. Míg jelenlegi kapcsolatának befejezését az emberek 60 százaléka kifejezetten nehéz döntésként éli meg, úgy az új viszonyba lépésnél ez az arány alig éri el a 20 százalékot.