Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az EU közös vízumpolitikájának megreformálása érdekében.

A javaslatok célja, hogy hozzáigazítsa a szabályokat a változó biztonsági helyzethez, a migrációval kapcsolatos kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez, a jogszerűen utazók pedig gyorsabban és rugalmasabban kapjanak vízumot az Európába való beutazáshoz. Az Uniós Vízumkódex javasolt módosításai elő fogják mozdítani a turizmust, a kereskedelmet és az üzleti tevékenységet, egyúttal pedig növelik a biztonságot, és mérséklik az irreguláris migrációból eredő kockázatokat – áll a bizottság közleményében.

A javasolt módosítások legfőbb elemei

1. Egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb eljárások

  • A vízumkérelmek elbírálásának ideje 15-ről 10 napra csökken, és az utazók – a jelenlegi 3 hónappal szemben – akár már 6 hónappal a tervezett utazás előtt elektronikus úton benyújthatják majd a kérelmüket.
  • Hosszabb érvényességi idejű, többszöri beutazásra jogosító vízumokra harmonizált szabályok vonatkoznak majd, hogy könnyebben meg lehessen akadályozni a vízumkérelem több tagállamban történő benyújtását („visa shopping”), és hogy csökkenjen az eljárások hossza és költsége.
  • A hatóságok közvetlenül a külső határon adhatnak ki rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok, melyek kizárólag a kibocsátó tagállamban és legfeljebb 7 napig lesznek érvényesek.
  • A vízumdíj 60 euróról 80 euróra fog emelkedni a biztonság erősítését szolgáló pluszforrások előteremtése érdekében.

2. A migránsok visszatérésével és visszafogadásával kapcsolatos együttműködés

A Bizottság új mechanizmus bevezetését szorgalmazza, melynek értelmében szigorúbb feltételek lépnek életbe a vízumok feldolgozására vonatkozóan, ha valamelyik ország nem működik együtt megfelelően az irreguláris migránsok – köztük a vízum birtokában szabályosan beutazó, ám a vízumban engedélyezett tartózkodási időt túllépő utazók – visszafogadása terén.

Az Uniós Vízumkódex módosításai a közös uniós vízumpolitika reformjának első lépését jelentik. Még idén tavasszal sor kerül a kérelmeket és a kérelmezők személyazonosító adatait rögzítő Vízuminformációs Rendszer korszerűsítésére vonatkozó javaslat előterjesztésére is. Leglényegesebb elemei közé tartozik majd a vízumkérelmek kötelező ellenőrzése a releváns biztonsági és migrációs adatbázisokban.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.