Az augusztusi 2,1 százalék után szeptemberben 1,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben az ipari termelés volumene az Európai Unióban, hó/hó alapon 0,7 százalékos visszaesést regisztráltak – tájékoztatott hétfőn az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató országok közül a legerőteljesebb éves iparitermelés-növekedésről Litvánia számolt be (7,9 százalék), a képzeletbeli dobogón Szlovénia (7,4 százalék) és Észtország (6,5 százalék) kapott még helyet.

Éves összevetésben visszaesést csupán Dánia (mínusz 3,2 százalék), Franciaország (mínusz 1,0 százalék) és Írország (mínusz 0,9 százalék) statisztikai hivatala jelentett az Eurostatnak.

A KSH szintén ma tette közzé a részletes szeptemberi ipari adatokat, ezeket az Eurostat még nem dolgozta fel. Statisztikai hivatalunk jelentése szerint az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi magyar adat nagy valószínűséggel leggyengébbek között van az EU-ban. (Belgium, Ciprus, Ausztria, Luxemburg és Szlovákia jelentése még nem futott be az Eurostathoz, közülük a két benelux állam éves mutatója lehet még negatív).