Az előző három hónaphoz képest 0,8 százalékkal csökkent a GDP Magyarországon 2016 első negyedévében, ez az EU-ban a leggyengébb teljesítmény volt.

Az előző negyedévhez képest az unió egészében 0,5 százalékkal nőtt a GDP az idei első negyedévben – erősítette meg kedden az Eurostat az első becslésben szereplő ütemet. Az eurózóna-beli negyedéves növekedésre vonatkozó első adatot ugyanakkor 0,1 százalékponttal, 0,6 százalékra módosították az unió statisztikai hivatalában. Éves összevetésben a szezonálisan kiigazított adatok szerint az EU-ban 1,8 százalékkal bővült a gazdaság, ez 2015 utolsó negyedévéhez képest 0,2 százalékpontos lassulást jelent.

A magyar adatok ezúttal a mezőny végére kerültek. A negyedéves összevetésben elkönyvelt 0,8 százalékos GDP-csökkenés az Eurostatot tájékoztató tagállamok adatai közül a leggyengébb (valószínűleg a még hiányzó máltai, luxemburgi és ír adat egyike sem negatív). Magyarországon kívül még két tagállamban csökkent a GDP 2015 végéhez képest: Görögországban 0,5, Lengyelországban pedig 0,1 százalékkal. Negyedév/negyedév alapon a legdinamikusabban, 1,6 százalékkal a román GDP nőtt, Cipruson 0,9, Spanyolországban, Litvániában, Ausztriában és Szlovákiában egyaránt 0,8, Németországban és Bulgáriában 0,7 százalékos volt a növekedés.

Éves összevetésben a magyar GDP a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az első negyedévben (a nyers adatok szerint 0,9 százalékos volt a növekedés, amit részben az idei szökőnap magyaráz). Az éves növekedés Romániában és Svédországban volt a legütemesebb (4,2 százalék), majd Szlovákia (3,7 százalék), Spanyolország (3,4 százalék) és Csehország (3,0 százalék) következik. A magyar adatnál ebben az oszlopban van gyengébb is: a mínusz 1,4 százalékos görög „növekedés”.