Ötezer körüli azon európaiak száma, akik különböző terrorszervezetekhez csatlakoztak Irakban és Szíriában, a közülük visszatérő külföldi harcosok pedig egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára – emlékeztet az Európai Parlament friss közleménye.

Az Európai Parlament jelenleg is dolgozik jelentésein, amelyek büntethetővé tennék a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész unióban, illetve ugyanúgy ellenőriznék az uniós polgárokat a külső határokon, mint a többi be- és kiutazót.

Radikalizáció

A parlament tavaly novemberben állásfoglalást fogadott el arról, hogyan lehetne megakadályozni az európai fiatalok radikalizálódását. Monika Hohlmeier (néppárti, német) parlamenti témafelelős szerint „ez a terrorizmus elleni fellépés egyik kulcsfontosságú pontja”.

Az EP javaslatai szerint lépéseket kell tenni az online, a börtönökben és az oktatási intézményekben történő toborzás ellen, el kell különíteni a radikalizálódott rabokat a börtönökben és nagyobb átláthatóságot kell teremteni a külföldi átutalások terén.

Online propaganda

Az Iszlám Állam mintegy 100 000 tweetet publikál naponta. Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni koordinátora hangsúlyozta, hogy az interneten zajló propaganda visszaszorítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az EU sikeresen lépjen fel a terrorszervezet ellen.

Az online küzdelemben az Europol, az Európai Rendőrségi Hivatal is nagy szerepet kap, ugyanis figyeli a közösségi oldalakat és nemrég kapott jogosítványának köszönhetően meghatározott esetekben felveheti a kapcsolatot cégekkel is, például megkérheti a Facebook üzemeltetőit, hogy távolítsanak el az Iszlám Állam által működtetett oldalakat.

Külföldi harcosok

Az EU-ban már léteznek szabályok, amelyek bűncselekménynek nyilvánítanak néhány, terrorizmushoz kapcsolódó tevékenységet, de az EP dolgozik egy jelentésen, amely továbbmenne ennél, és büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész unióban. Ilyennek számít például a kiképzés az EU-ban, vagy azon kívül, utazásszervezés, vagy pénzgyűjtés ilyen célra.

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága hétfőn szavaz a jelentéstervezetről.

Az állampolgári jogi szakbizottság tagjai június 21-én jóváhagyták azt a javaslatot is, amely szerint ugyanúgy ellenőriznék a háborús övezetekbe utazó, vagy onnan visszatérő uniós polgárokat az EU külső határainál, mint a többi be- és kiutazót. Következő lépésként az Európai Tanács és az Európai Parlament képviselői tárgyalnak a javaslatról.

Az EP-képviselők a következő időszakban arról is tárgyalnak, hogyan lehet szigorítani a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat.