A Magyar Iparszövetség (OKISZ) segíti a mikro- kis és középvállalkozásokat (kkv) abban, hogy sikeresen induljanak a kkv-k termelési kapacitásának bővítésére ismét megnyíló, illetve a kapacitásbővítő beruházások támogatására kiírt uniós pályázatokon a felzárkózó régiókban.

A következő hetekben a területi iparszövetségek fórumokon ismertetik a lehetőségeket, a budapesti inkubátorházban pedig pályázatírók állnak rendelkezésre, akik csak sikeres pályázat esetén kérnek minimális díjat – mondta Vadász György, a szövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 24 milliárd forint keret áll rendelkezésre a január 16-tól beadható termelési kapacitásbővítő pályázaton, ahol a kisvállalkozások vissza nem térítendő támogatást kaphatnak minimum 25 millió és maximum 250 millió forint között új eszközök és gépek beszerzésére, illetve lehetőséget ad energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenység fejlesztésére.

A mikro kis és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására kiírás kerete 21 milliárd forint, és az ugyancsak 2017. január 16-tól beadható pályázaton 5 millió és 25 millió forint közötti összeg pályázható ugyancsak új eszközök beszerzésére, technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására. 

Az iparszövetség ügyvezető elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan az uniós pályázatokhoz kapcsolódóan az önerő biztosításához felvett banki kölcsönökhöz kamattámogatást vehetnek igénybe a vállalkozások. Vadász György úgy fogalmazott: a lehetőséggel élni kell, mert a következő uniós programozási időszakban nem várható ilyen jellegű támogatás. (MTI)