Az európai uniós tagállamok és a tagjelölt országok szakértői június elején információt, tapasztalatot cseréltek az illegális fakitermelés elleni küzdelem elősegítéséért. A zágrábi találkozó kiemelt témája a tagjelölt nyugat-balkáni államokkal történő együttműködés volt.

Az esemény az Európai Bizottság TAIEX (Technikai Segítségnyújtási Információcsere) és ECRAN (Csatlakozó Országok Regionális Környezetvédelmi és Klíma Hálózata) programjaként valósult meg, többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részvételével. A program célja, hogy a kedvezményezett, csatlakozás előtt álló országok átültessék és alkalmazzák az európai uniós joganyagot. Az ECRAN program keretében speciálisan a környezetvédelem és az éghajlat-politika területein való együttműködés javítása a cél. 

A programon a csatlakozás előtt álló országok részéről Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Koszovó képviseltette magát. Az EU-s tagállamok részéről elsősorban a nyugat-balkáni országokkal szomszédos, és a velük nagyobb faanyag-kereskedelmet bonyolító országok vettek részt az eseményen, Magyarországot a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága képviselte.

A tapasztalatcsere, az információátadás a szóban forgó államokkal azért is kiemelten fontos, mert a Nyugat-Balkán területeinek erdőborítottsága meghaladja az uniós átlagot: 34-54 százalék közötti. A térségben az engedély nélküli erdei haszonvételek állandó problémát jelentenek, amelyek kárt okoznak az erdők ökoszisztémájában is. Az érintett országok jogszabályi keretei egyelőre nem biztosítanak megfelelő alapot az illegális fakitermelés és az arra épülő kereskedelem elleni küzdelem sikeres végrehajtásához.

A nyugat-balkáni régióban jelentős, pozitív változásokat eredményezne, ha a jogrendszerbe beépítenék az EUTR (European Timber Regulation, az uniós fa-és fatermékpiaci rendelet) követelményeit is. A találkozónak köszönhetően az érintett országok könnyebben meghatározhatták, hogy az EUTR szabályozás szempontjából milyen kihívásokkal kell szembenézniük, továbbá lehetőségük nyílt megismerni a tagországokban alkalmazott ellenőrzési gyakorlatokat is. Ennek érdekében a jövőben is folytatódik az együttműködés a tagállamok és a tagjelölt országok között – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium közleményében.