Az Európai Parlament a héten lezárná az EU jövő évi költségvetéséről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőivel. A Panama-iratok botránya is napirenden lesz, az EP vizsgálóbizottságának meghallgatásán a Nobel-díjas Joseph Stiglitz is részt vesz.

A héten várhatóan lezárulnak a tárgyalások az EU 2017-es költségvetéséről az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői között. Az EP-képviselők azért dolgoznak, hogy több forrást biztosítsanak a migrációs válság kezelésére, a gazdasági fellendülésre, a fiatalok foglalkoztatására és kutatás-fejlesztésre.

Több szakértő, köztük a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz is felszólal az EP Panama-iratok botrányát vizsgáló szakbizottságának meghallgatásán szerdán. Az egyeztetésen részt vesznek az Europol és az Eurojust képviselői, valamint tagállami szakértők.

Zajlik a COP22 marrakeshi ENSZ klímakonferencia, amelyen a világ vezetői arról egyeztetnek, hogy hogyan valósítják meg a párizsi klímamegállapodásban foglalt vállalásaikat és biztosítsák, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladja meg a 2 Celsius-fokot. A oarlament 12 fős delegációja keddtől csütörtökig vesz részt a találkozón.

A parlament keddi és szerdai konferenciáján újságírók, bloggerek, és szakértők egyeztetnek a változó kommunikációs környezetről és arról, hogyan tarthatnak ezzel lépést a politikusok – olvasható az EP közleményében.