Folyó áron 14 800 milliárd euró volt 2016-ban az Európai Unió GDP-je; ennek több mint felét Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország termelte meg, Magyarország „súlya” 0,8 százalék volt – derül ki az Eurostat összesítéséből.

Európa legnagyobb gazdaságának 3100 milliárd eurós éves GDP-je az uniós bruttó össztermék 21,1 százaléka; az Egyesült Királyság 16 százalékkal a második, Franciaország 15 százalékkal a harmadik, majd Olaszország (11,3 százalék), Spanyolország (7,5 százalék) és Hollandia (4,7 százalék) következik.

Kilenc tagállam van, amelynek GDP-je nem éri el az uniós mutató 1 százalékát. Ebben a klubban 0,8 százalékkal a magyar gazdaság a „legsúlyosabb”, megelőzve Szlovákiát, Luxemburgot, Bulgáriát, Horvátországot, Szlovéniát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Ciprust és Máltát. (Az utolsó öt ország együttes GDP-je nagyjából akkora, mint Magyarországé.)

A visegrádi négyes (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) együtt 5,4 százalékos súlyt képvisel.

Az eurózóna tagállamainak összesen 10 700 milliárd eurós GDP-je az uniós bruttó össztermék közel háromnegyede (72,5 százalék). Ennek a tételnek szinte pontosan a felét adta tavaly Németország (29,2 százalék) és Franciaország (20,7 százalék).