Számottevő segítséget jelent a hitelfelvételben gondolkodó hazai kkv-k számára az európai uniós beruházási terv részeként elérhető hitelgarancia (COSME). A K&H Bank a tavaly februári indulás óta több mint 17 milliárd forint COSME garanciához köthető vállalkozói hitelt folyósított, amelynek harmadát új beruházásokra fordították a cégek.

Az Európai Beruházási Alap által koordinált COSME garanciaprogramot az egyéni vállalkozók, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) vehetik igénybe. A COSME a beruházásra, vagy forgóeszköz-finanszírozási céllal felvett kölcsönök 50 százalékára, ügyletenként maximum 45 millió forint hitelösszegig nyújt díjmentes garanciát. A garanciaprogramnak köszönhető magasabb fedezeti kategória miatt nemcsak kedvezőbb lehet a hitelek árazása, de olyan vállalkozások is kaphatnak kölcsönt, amelyek korábban nem vagy csak számukra nem megfelelő feltételekkel juthattak banki forráshoz – mondta el sajtótájékoztatóján Martin Jarolím, az uniós hitelgaranciát tavaly február óta nyújtó K&H Bank vezérigazgató-helyettese.

A hitelintézetnél az elmúlt egy évben 1737 vállalkozás összesen 17,5 milliárd forint hitelhez vette igénybe a COSME-t. Az átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönök 72 százaléka forgóeszköz-, míg 28 százaléka beruházás finanszírozását szolgálta. A cégek több mint kétharmada kisebb vállalkozás, amelynek éves árbevétele nem éri el a 100 millió forintot. A vállalkozások közel fele a szolgáltató szektorban működik, elsősorban szállítmányozással, vendéglátással foglalkozó cégek éltek a lehetőséggel, de a kereskedelmi vállalkozások is aktívak voltak, minden harmadik, a hitelgaeranciát igénybe vevő cég ebből a körből került ki – ismertette az adatokat Kovács Viktor Zalán, K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A gazdasági válság hatására az Európai Unióban a beruházások értéke 2009-re a fenntartható gazdasági növekedés megtartásához szükséges szint alá esett, ezért döntött úgy az Európai Bizottság, hogy különféle intézkedésekkel segíti a vállalkozásokat, a beruházások megvalósítását, és így a gazdasági növekedés beindítását, felpörgetését. Az európai beruházási terv célja 315 milliárd euró értékű pótlólagos beruházás mozgósítása 2018-ig, mely akár 1-1,3 millió új munkahely létrejöttét is magával vonzza. 2015-ös indulás óta a program közel 178 milliárd euró értékű beruházáshoz járult hozzá Európában, így a terv teljesítése másfél év után már 56 százalékon áll – mondta el Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője.

Az európai beruházási tervnek vagy más néven Juncker-tervnek a része a COSME, amelyre 2020-ig Brüsszel összesen 2,3 milliárd eurót biztosít. A program legalább 60 százalékát az európai kkv-k finanszírozáshoz jutásának megkönnyítésére fordítják, melyhez két eszköz áll rendelkezésre. A hitelgaranciával a program garanciákat és viszontgaranciákat biztosít a pénzügyi intézményeknek, hogy több kölcsönt és lízingfinanszírozást tudjanak nyújtani a kkv-knak. Emellett az eszköz a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is magában foglalja. A növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a program többnyire terjeszkedő és növekedő életszakaszukban járó kkv-kba fektető tőkealapoknak biztosít kockázati tőkét – tette hozzá Zúgó Liliána.