A magyar vállalkozók 2020 után is pályázhatnak uniós támogatásra, ha Horvátországban alapítanak céget – hívja fel a figyelmet Novák Zsuzsanna, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Horvát Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztályának elnöke.

2020-tól a Magyarországon működő vállalkozások számára várhatóan sokkal kevesebb uniós forrás áll majd rendelkezésre, Horvátország viszont, mint a legújabb és – Bulgária után – a második legszegényebb EU-tag, amelyet korábban a délszláv háború is sújtott, még évekig hatalmas kohéziós támogatásokat hívhat le. A horvát gazdaságpolitika célja, hogy helyben biztosítson megélhetést, hogy megállítsa a fiatalok külföldre vándorlását, hogy csökkentse a munkanélküliséget – ebben pedig a magyar vállalkozások is partnerek lehetnek.

Déli szomszédunk határ közeli területein, például Eszék-Baranya megyében nyelvi nehézségek sem hátráltatják a magyar vállalkozókat – említ egy további fontos szempontot Novák Zsuzsanna. „Nem oktatni megyünk, hanem együtt dolgozni” – hangsúlyozza a szakmai osztály vezetője, aki szerint nagy hiba lenne, ha a magyar vállalkozások nem hasznosítanák az uniós pénzek lehívásában szerzett tapasztalataikat. Aki pedig a Horvátországnak nyújtott kohéziós támogatásból akar részesülni, annak nyilvánvalóan céget kell alapítania Horvátországban. A Horvát Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály ebben is segít.

A május 27-én megalakult szakmai osztály 18 tagja közül 12 új önkéntes kamarai tag, a tagok közül 11 már Horvátországban is jegyez céget. Mindez összhangban van a BKIK új vezetésének azzal a céljával is, hogy a kkv-knak nyújtott szolgáltatások révén növeljék az önkéntes tagok számát. A szakmai osztály létrehozását is ez motiválta: a tagokat konkrét információkkal tudják segíteni, kapcsolatrendszert, piaci lehetőségeket kínálnak nekik. Az alakuló konferencia címe ez volt: „Horvátország várja a magyarokat – Együttműködéssel a közös jövőért”.

Novák Zsuzsanna a szakmai osztály társelnökének Gunzinám Máriát kérte fel, akinek cége már 10 éve működik az Eszék-Baranya megyei Pélmonostoron, és aki jól ismeri a várható fejlesztési irányokat, kiterjedt kapcsolatai vannak és a helyi cégalapítás útvesztőiben is kiválóan eligazodik. (Pélmonostor egyébként különösen kecsegtető ajánlattal várja ipari parkjába a vállalkozásokat: a város három évig adókedvezményt ad, a bérleti díj mindössze egy euró négyzetméterenként, aminek fejében ezer négyzetméterenként négy helyi dolgozót kell alkalmazni.)

A szakmai osztály „együttműködési modelljének” fontos pillére, hogy minél több ágazatban legyenek jelen magyar gyökerű cégek Horvátországban. Jó lehetőségek nyílhatnak többek között a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, az energetikában, az építőiparban és a turizmusban is. Az Eszék-Baranya megyében szerzett tapasztalatokat pedig a cégek az ország egészében – sőt, a térség más államaiban is – hasznosíthatják. A magyar vállalkozók horvátországi cégei szerepet vállalhatnak az ottani duális képzésben is, ebben Novák Zsuzsanna is „nagy fantáziát lát”.

A szakmai osztály tagjai a május 31-i határidővel kiírt felhívásokon 15 projektre adtak be pályázatot. Az elbírálási határidők június 30. és december 20. között szóródnak, így már az első évben kiderül, hogy mely területeken, ágazatokban érhetnek el jó eredményeket a vállalkozások. Folyamatosan monitorozzák a piacot, figyelik a lehetőségeket.

A szakmai osztály ugyanazt csinálja kicsiben, mint a BKIK nagyban: máshonnan nehezen megszerezhető piaci információkkal segítik a kkv-kat. Fontos az ellenőrzés is – hangsúlyozza Novák Zsuzsanna: végig kell kísérni a projekteket, a hibákból le kell vonni a következtetéseket, meg kell nevezni a felelősöket, azaz el kell látni a valódi szűrő feladatát is.

A zágrábi kamarával egy ottani információs pont létrehozását is tervezik, így ha egy magyar vállalkozó „elakad” Horvátországban, akkor a zágrábi kamara Budapesttel konzultálva ad majd útmutatást. Jelenleg az üzleti fórumon regisztrált 73 vállalkozást „dolgozzák fel”, hogy megfelelő javaslatot tehessenek nekik. A kategorizálás után folytatódik a munka, felveszik a cégekkel a kapcsolatot – van tehát feladat bőven.